Meer RUG-medewerkers voor rechter

Hoofd technisch beheer Hans G. wordt niet als enige vervolgd voor de omvangrijke fraude aan de RUG, verwacht het universiteitsbestuur.

Waarschijnlijk moeten meer medewerkers zich bij de rechter verantwoorden. Volgens universiteitsbestuurder Jan de Jeu ’geldt dat vermoedelijk voor twee medewerkers van de universiteit’, zo zei hij donderdag tijdens de universiteitsraadsvergadering van de RUG. Om wie het gaat wil hij niet zeggen.

Verdachte

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) loopt de universiteit op de troepen vooruit. ’Het onderzoek loopt nog. Pas als dat is afgerond kunnen we beslissen of er nog mensen worden vervolgd’, reageert woordvoerder Marieke van der Molen. Wel bevestigt ze dat er nog een verdachte in voorlopige hechtenis zit.

In januari van dit jaar werden acht mensen opgepakt op verdenking van fraude.

Hoofdverdachte is Hans G. uit Harkstede. Hij heeft volgens het OM in acht jaar tijd voor minimaal een half miljoen euro gefraudeerd. De RUG-manager vroeg installatie- en bouwbedrijven om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. G. mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.

Fraude

Uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant (UK) blijkt dat medewerkers van de onderhoudsafdeling van de RUG al decennialang wisten dat er fraude werd gepleegd. Enkele personeelsleden lieten met behulp van G. hun huizen opknappen op kosten van de universiteit.

Het interne onderzoek, dat door Hoffmann Bedrijfsrecherche op verzoek van de universiteit is uitgevoerd, is afgerond. Drie personeelsleden van de afdeling technisch beheer en een medewerker van de financiële dienst zijn door de RUG op non-actief gezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.