Meer bevingen in de richting van Drenthe en Zuid-Groningen

Door de verschuiving van de gaswinning naar het zuiden en zuidwesten van Groningen kunnen de seismische risico’s daar en in Noord-Drenthe toenemen.

Dat blijkt uit het definitieve gasbesluit van minister Wiebes. Die wil in het lopende gasjaar tot oktober volgend jaar een gasproductie van 19,4 miljard kuub. Dit ondanks kritiek uit vooral Groningen, dat er te weinig is gekeken naar de veiligheid van de inwoners.

Om de risico’s in het centrale en noordelijke deel van Groningen te verminderen, wil Wiebes dat de NAM bij de gaswinning de nadruk legt op de zuidelijke en zuidwestelijke clusters. Daar moet de piek in de productie worden opgevangen.

Alternatief

Hij heeft ook gekeken naar het alternatief. Daarbij wordt de productie uitgesmeerd over het gehele Groningenveld, met uitzondering van de putten rond Loppersum. Bij deze manier van winnen is er volgens het Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM echter meer risico op aardbevingen.

Wiebes erkent dat deze keuze gevolgen kan hebben. ,,Regionaal kan hierdoor een lichte verhoging van het seismische risico optreden in het zuiden van het gasveld, terwijl het seismische risico in het centrum van het Groninger gasveld wordt verminderd.’’

Hij kondigt aan hierover in gesprek te gaan met bestuurders uit Grootegast, Leek, Zuidhorn en Noord-Drenthe. Die maken zich zorgen over de verschuiving van de gasproductie en willen opheldering over de gevolgen.

Effect op aantal gebouwen

Hoewel de bewindsman niet verwacht dat de productieverschuiving gevolgen heeft voor de versterking van huizen, laat hij voor de zekerheid door TNO nagaan wat het effect is op het aantal gebouwen dat in het zuiden van Groningen en Noord- Drenthe versterkt moet worden.

SodM wijst er overigens op dat de productie in het zuidwesten van het Groningenveld eerder ook werd verhoogd, als compensatie voor het terugdraaien van de gaskraan rondom Loppersum. Het gevolg was destijds een toename van het aantal bevingen. Ook waren er meer zware schokken. Wanneer dat nu weer gebeurt, kunnen Groningen en Hoogezand-Sappemeer daar ook mee te maken krijgen.

Leveringszekerheid

Uit het plan van Wiebes blijkt overigens ook dat er bij een koude winter meer gas nodig is om aan de leveringszekerheid te voldoen, namelijk maximaal 25,5 miljard kuub. Daar staat tegenover dat bij een zeer zachte winter volgens de modellen 15 miljard kuub gas volstaat.

Door het eerder dichtdraaien van de gaskraan, daalt de bodem in Groningen 6 centimer minder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen