Meer buitenlandse studenten naar Stad

Het aantal buitenlandse studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen is sinds 2004 fors gestegen. Afgelopen jaar waren het er 5118, in 2004 nog maar 717.

Uit een overzicht van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het aantal studenten uit het buitenland de laatste jaren met ongeveer 400 tot 500 per studiejaar toeneemt. ,,Onze pogingen om buitenlandse studenten naar ons toe te trekken, sorteren duidelijk effect’’, zegt woordvoerder Riepko Buikema van de universiteit.

Er zijn, zo zegt Buikema, veel redenen om voor Nederland te kiezen. ,,Nederland staat er in het buitenland goed op. Het onderwijs is grotendeels Engelstalig. En als je bedenkt dat in Groot-Brittannië het collegegeld vorig jaar fors is verhoogd, snap je waarom Britse studenten ervoor kiezen om in Nederland te studeren.’’

Duitsland

Toch zijn het niet de Britten die koploper zijn als het gaat om het bevolken van Groningse collegebanken. Traditioneel leverde Duitsland vorig jaar de meeste studenten, zo blijkt uit cijfers van O&S Groningen. In de periode augustus/september schreven zich 252 Duitsers in de leeftijd van 17 tot 22 jaar in in Groningen. Daarna kwamen China (69 inschrijvingen) en Indonesië (64). Groot-Brittannië staat vierde met 57 inschrijvingen. Uit landen als Brazilië, Bulgarije, Roemenië en de Verenigde Staten kwamen enkele tientallen studenten.

Als het om buitenlandse studenten gaat, beleefde de Hanzehogeschool tussen 2004 en 2010 een aanzienlijke groei, van 700 naar 1500. Het afgelopen jaar is het vrij stabiel gebleven. Van de bijna 27.000 Hanzestudenten komen er 2000 uit het buitenland.

Het Talencentrum van de RUG merkt de toename ook. „Voor september hebben we al veertien volle beginnersklassen Nederlands”, zegt een woordvoerster.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.