Meer gas uit Groningen nodig in laatste jaar dat veld open is

Foto: archief Kees van de Veen

Door de grotere vraag naar gas wordt er in het laatste jaar dat het Groningenveld open is 800 miljoen kuub gas meer gewonnen.

Dat schrijft netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit jaar wordt er in Groningen 8,1 miljard kuub gas gewonnen. In het gasjaar 2021-2022 is dat 3,9 miljard kuub. Eerder dacht GTS dat 3,1 miljard kuub genoeg was. In september wordt een definitief besluit genomen over de hoeveelheid door de minister van EZK.

Vanaf medio 2022 is er in een jaar met gemiddelde temperaturen geen gas meer nodig uit Groningen en wordt de kraan daar dichtgedraaid. Wel blijft een aantal installaties gereed voor gebruik. EZK wil graag dat het veld nog een aantal jaren achter de hand wordt gehouden voor noodsituaties. Bijvoorbeeld als er elders gasinstallaties uitvallen in een extreem koude winter. Dat betekent dat er elk jaar een kleine hoeveelheid gas moet worden gewonnen om de apparatuur operationeel te houden.

Zachter dan gemiddeld

Hoewel het de afgelopen dagen flink vroor is de winter nog steeds zachter dan gemiddeld, aldus GTS. Het temperatuurverloop over het hele jaar bepaalt uiteindelijk of de NAM meer of minder dan 8,1 miljard kuub wint in dit gasjaar.

Er blijft in het Groningenveld na 2022 ruim 490 miljard kuub gas in de grond zitten, berekende TNO. Tachtig procent van de 2740 miljard kuub is gewonnen vanaf 1965. Dat leverde ons land dik 420 miljard euro op.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen