Meer klachten over gaswinning

Het aantal klachten over de gaswinning is dit jaar licht gestegen. Dat meldt Leendert Klaassen, de onafhankelijke raadsman gaswinning, maandag in zijn halfjaarlijkse rapportage aan minister Henk Kamp van Economische Eaken. Er wordt opvallend veel meer geklaagd over de beoordeling van schadegevallen.

Van januari tot en met juli kwamen 174 klachten binnen, tegenover 150 in dezelfde periode vorig jaar. Een opvallende trend signaleert Klaassen in het groeiende aantal klachten over de beoordeling van de schade. De indruk bestaat dat schades strenger worden beoordeeld dan eerder.

Daarnaast kwamen veel klachten binnen over de procedure. Gedupeerden verwijten Centrum Veilig Wonen (CVW) en NAM gebrekkige, onjuiste of zelfs afwezige communicatie. Ook de lange afhandelingstermijnen worden als een groot bezwaar gezien.

Klaassen pleit voor meer aandacht aan de effecten van de gaswinning op de gezondheid. Schadepreventie zou een prominentere rol moeten krijgen. Kleine schades moeten veel sneller en effectiever worden afgewikkeld. Wat Klaassen betreft gaat Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders ‘vol in de aanval’ bij de herziening van het zogeheten schadeprotocol.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.