Meer klachten over illegale crossers oefenterrein Marnewaard

Illegaal crossende motoren en quads op militair oefenterrein Marnewaard veroorzaken gevaarlijke situaties. Defensie pleit voor zwaardere straffen.

Harde maatregelen

Er komen steeds meer klachten binnen van wandelaars en fietsers die bijna van de sokken zijn gereden door mensen die illegaal over het militaire oefenterrein scheuren.

Door de toename van overtredingen ziet Defensie zich genoodzaakt hardere maatregelen te treffen, zoals inbeslagname van motoren en quads.

‘Levensgevaarlijke situaties’

Het oefengebied Marnewaard is opengesteld voor wandelaars en fietsers, mits ze op de gebaande paden blijven. Voor de motorcrossers is het een koud kunstje om het oefenterrein op te komen. Er staan weliswaar slagbomen voor, maar ze komen zonder moeite binnen.

Gemotoriseerd verkeer is er echter uit den boze. Dat staat op het gehele terrein duidelijk aangegeven. ,,Er ontstaan nu levensgevaarlijke situaties doordat wandelaars en fietsers daar natuurlijk geen motoren en quads verwachten’’, zegt Natasja van Rijn-Kooistra van het Ministerie van Defensie. ,,Als je rustig aan het wandelen bent kun je niet voorzien dat er ineens een motor uit de bosjes komt vliegen.’’

Toeristen moeten het steeds vaker ontgelden. Ernstige ongevallen zijn volgens de zegsvrouwe tot nu toe op het nippertje voorkomen. Ook de veiligheid van de militairen kan volgens Van Rijn-Kooistra niet meer worden gewaarborgd. ,,Als de militairen in dekking liggen zijn ze niet zichtbaar. Een crosser kan er zo over heen rijden.’’

Daarnaast veroorzaken de motoren schade aan het natuurgebied en het oefenterrein. Bulten die in oefeningen worden gebruikt, worden kapot gereden door de motorcrossers.

‘Veel toezicht’

Tot nu toe is er nog geen enkele overtreder beboet. ,,Er wordt wel veel toezicht gehouden’’, zegt Van Rijn-Kooistra, ,,maar de overtreders moeten op heterdaad worden betrapt om tegen ze op te kunnen treden.’’ Ze hoopt dat er door strengere maatregelen en extra handhaving verandering in komt. Er wordt druk overlegd met het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Wanneer duidelijkheid ontstaat over het opleggen van zwaardere straffen is onbekend.

Wethouder Kor Berghuis (CDA) van gemeente De Marne staat achter hardere maatregelen. De gemeente heeft geen bevoegdheid op het terrein van Defensie, maar ze is volgens de wethouder wel bij de problematiek betrokken. ,,De Marne vindt het van groot belang dat de veiligheid van toeristen, recreanten en militairen gewaarborgd is.’’

De recreatie-ondernemers hebben van Defensie een brief gekregen, waarin zij worden geïnformeerd. Ook wordt hen gevraagd de gasten op de hoogte te brengen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.