Meer laaggeletterden in het Noorden

Het aantal laaggeletterden in Nederland groeit, en in Noord-Nederland nog iets sterker. De overheid verwacht steeds meer ‘eigen regie’ maar één op de vijf kan dat niet aan.

Het komt doordat meer mensen ouder worden en met het stijgen van de leeftijd neemt het vermogen om te leren af en ‘vergeten’ mensen meer. Het komt ook doordat de overheid steeds verder gaat met de digitalisering en meer ‘regie’ van mensen zelf verwacht. De meeste mensen kunnen dat ook wel, maar liefst één op de negen kan toch al slecht lezen en schrijven en bijna één op de vijf heeft slechte computervaardigheden. Ze haken af, trekken zich thuis terug en missen veel van de informatie die de overheid en zorginstellingen over de uitstorten.

Laaggeletterdheid hoog in Nederland

In het kader van de Week van de Alfabetisering publiceert de Stichting Lezen en Schrijven diverse onderzoeken waar dit uit naar voren komt. De verschillen tussen hoog- en laaggeletterden in Nederland behoren tot de grootste in Europa. Er wordt relatief weinig geld uitgetrokken voor volwasseneneducatie. Mensen die moeite hebben met taal zijn vaker in de schulden en weten ook niet goed hoe ze hulp van de overheid kunnen krijgen. En de verschillen in gezondheid worden ook steeds groter.

Maar liefst de helft van de Nederlanders heeft lage gezondheidsvaardigheden, zoals dat heet. Ook daar is een groeiende kloof zichtbaar. Aan de ene kant is er de hoogopgeleide patiënt die zelf zijn eigen bloedwaardes en andere testresultaten bijhoudt en uitgebreid rondspeurt op internet voor het doktersbezoek. Aan de andere kant is er een groep die moeite heeft met het lezen van folders, brieven en etiketten op medicijnen. ze hebben moeite de dokter te begrijpen.

Gezondheid

De verschillen in geletterdheid maken ook het verschil in gezondheid groter, concluderen de onderzoekers. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden, zoals dat heet, zouden minder begrijpen dat een leefstijl met bijvoorbeeld roken en weinig beweging tot ziektes leidt. Ze leggen het probleem van hun eigen ongezondheid neer bij een dokter, die de ziekte zou moeten oplossen. Terwijl hoger opgeleiden zich eerder zelf verantwoordelijk voelen en slechts advies vragen van de arts.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.