Meer leven in Pekelder winkelcentrum De Helling dankzij Action

Met de komst van Action naar De Helling in Oude Pekela is het aantal bezoekers naar het overdekt winkelcentrum flink toegenomen.

Dat is precies wat het gemeentebestuur van Pekela voor ogen had toen het jaren geleden een begin maakte met de aanpak van leegstand in het winkelcentrum. Ruim 5 miljoen euro investeerden Pekela en de provincie in De Helling.

Succes

Wethouder Hennie Hemmes (SP) spreekt nu al van een succes. ,,We hebben ongeveer vierduizend vierkante meter winkelruimte onttrokken. Dat was noodzakelijk, omdat er veel leegstand was. Nu hebben we nog enkele honderden vierkante meters aan leegstand, maar we werken er hard aan om die in te vullen. Maar wat belangrijker is: er komt meer publiek naar het winkelcentrum.”

De verhuizing van Action, in het najaar, naar De Helling heeft voor extra aantrekkingskracht gezorgd. Regelmatig is de parkeerplaats vol. Dat is in tijden niet gebeurd. Volgens Hemmes is er voldoende ruimte, maar houdt de gemeente scherp in de gaten of er extra parkeerplaatsen bij moeten komen. Ondernemers hadden liever gezien dat nu al extra plaatsen waren aangelegd, en dan aan de zuidkant van het winkelcentrum. Voor bezoekers uit de richting Wedde een extra service.

Zondags ook drukker

Action heeft er mede voor gezorgd dat het ‘s zondags drukker is in De Helling. In navolging van Action zijn Kruidvat en de Hema op zondagen open. De kleinere ondernemers zijn nog niet zover. ,,We zijn wel blij met de terugkeer van Action”, zegt Jan Nicolai van boetiek Fleur. ,,Er komen meer mensen naar het winkelcentrum, maar het is nog te vroeg om nu al te concluderen dat onze omzet daardoor toeneemt.”

Gezelliger

Een identiek geluid komt uit de mond van Petra Brokschmidt van Schoenservice & Kledingservice. ,,Ik vind het opvallend dat er meer ‘vreemde gezichten’ in De Helling lopen. Dat is alleen maar positief. Het is direct gezelliger als er meer loop is. En natuurlijk krijg je dan meer publiek in de winkel. Maar of dat direct extra inkomsten oplevert?” Ze hoopt dat er een extra kledingwinkel komt. ,,Dat maakt het aanbod nog aantrekkelijker. We zijn Blokker en de Mitra al kwijtgeraakt.” Niet alleen zorgt Action voor meer winkelend publiek; de werkgelegenheid is ook toegenomen. ,,We hebben nu vijftien mensen extra op de loonlijst staan”, zegt woordvoerder Yvette Moll. Daarmee komt het aantal medewerkers op 46. ,,We zien in heel Nederland hetzelfde effect als in Pekela. Zodra een Action opent, regent het bij ons publiek en druppelt het bij andere ondernemers.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.