Verkiezing van het mooiste plekje in Drenthe en Groningen: Meer ontspannen in het leven staan in Westerwolde

Louk Numan is lyrisch over Westerwolde. Hier wandelt hij bij Smeerling. Foto: Huisman Media

Lezers van Dagblad van het Noorden geven massaal gehoor aan de oproep om hun mooiste plekje in Drenthe of Groningen te delen met de redactie. Deze week kijken we in Westerwolde, bij Louk en Renee Numan. Zij keerden de drukte onder de rook van Amsterdam de rug toe en kozen voor rust en ruimte. Al ging dat niet vanzelf.

Louk en Renee Numan verhuisden in augustus 2019 van Heerhugowaard naar Vlagtwedde. Louk werd in 1951 geboren in Stad, maar verhuisde op zesjarige leeftijd naar het Westen. „Haar ouders wonen in Wedderveer en als we daar op visite gingen wisten we niet hoe snel we weer de Afsluitdijk over terug naar huis moesten”, vertelt Louk.

(Heb je ook een favoriete plek in Drenthe of Groningen? Onderaan dit bericht lees je hoe je 'm in kunt sturen.)

Groen, afwisselend, niet een vlakke pannenkoek

Want raar volk daar in Zuidoost-Groningen. „Moeilijk verstaanbaar en alle tijd van de wereld als ze in de supermarkt in de rij voor de kassa staan.” De ommekeer kwam toen haar vader ongeneeslijk ziek werd. Zes weken bivakkeerde het echtpaar Numan in de Bommelhoeve in Vlagtwedde. Als mantelzorgers voor haar vader zette de grote onthaasting in.

„Toen zagen we pas hoe mooi en relaxed Westerwolde is”, herinnert Renee zich. „Het was voorjaar, de natuur ontwaakte en we verkenden in de cabrio alle wegen en weggetjes. De afstanden hier zijn kort en het is niet druk op de weg.”

„Dit gebied heeft alles”, vult Louk aan. „Het is groen, afwisselend, niet een vlakke pannenkoek, maar glooiend. De grote plaatsen zijn dichtbij. Ik rij in krap veertig minuten naar Groningen. Probeer in de Randstad maar eens zo’n afstand in die tijd te overbruggen.”

loading

Tijd uittrekken voor boodschappen doen

Eenmaal onthaast begonnen Louk en Renee van de weeromstuit zelf ook in de rij voor de kassa een praatje aan te knopen. „Toen we ons huis hadden gekocht en aan het verbouwen sloegen, duurde het maar even of we werden herkend. Op een gegeven moment stond er hier iemand aan de deur die wel even wilde helpen met het storten van een vloertje.”

„In de Randstad zagen we alleen maar auto’s en huizen”, vertelt Renee. „Als we al reden, want even zo vaak stonden we in de file. In de supermarkt stond er altijd wel iemand in je nek te hijgen.”

Aan boodschappen doen op het Groningse platteland moest het tweetal wennen. „We hadden al snel door dat we daar tijd voor uit moesten trekken, want er is altijd wel iemand die je aanspreekt. De mensen kennen je, dat vat het denk ik goed samen.”

loading

Ouderen vinden het prima zo

Kinderen en kleinkinderen wonen nog in het Westen. „Als ze nu komen blijven ze meteen een heel weekend. Per saldo zijn de contacten beter dan toen we nog dichtbij elkaar woonden.”

Puntjes van kritiek zijn er ook. Met een wat positiever geluid en meer promotie zouden meer mensen Groningen en Westerwolde in het bijzonder, leren kennen. Goed voor de werkgelegenheid. „Maar meer mensen hiernaartoe halen ligt gevoelig”, merkt Louk. „De jonkies willen graag wat meer leven in de brouwerij, terwijl de ouderen het wel prima vinden zo.”

Renee vond werk bij ’s Heeren Loo in Bedum. Dat ze vanuit huis moet werken is geen straf. Hij werkt vier dagen per week voor opticiens als contactlensspecialist en doet oogmetingen. Zijn hobby, fotografie, heeft hij weer opgepakt ( www.numwave.nl ). Als nieuwbakken Vlagtwedders maakten Louk en Renee vorig jaar de Week der Besten mee en zijn ze inmiddels lid geworden van de plaatselijke whiskyclub. „De beste manier om in te burgeren.”

Verkiezing: wat is jouw fijnste plekje in Noord-Nederland?

De door jullie in Drenthe en Groningen aangemelde mooiste plekjes zijn welhaast even divers als de provincies zelf. Met een natte vinger kan het jonge natuurgebied ‘t Roegwold in Midden-Groningen worden aangewezen als het vaakst genoemde. Het Bargerveen in Zuidoost-Drenthe en (verschillende locaties op) het Hogeland blijken eveneens populair onder inzenders.

Heb je ook een mooiste plekje in Drenthe en Groningen? Je kunt 'm tot 15 augustus nog aanmelden.

Inzenden gaat zo:

  • Benoem de plek en schrijf een korte motivatie
  • Heb je een mooie foto van de plek? Doe ‘m erbij
  • Zet ook je contactgegevens erbij
  • Mail dit alles naar redactie@dvhn.nl (ovv mooiste plekje)
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen