Meer recreatie aan Paterswoldsemeer toegestaan

Uitbreiding van de recreatie aan het Paterswoldsemeer is dichterbij gekomen nu de Raad van State de meeste bezwaren hiertegen heeft afgewezen.

Op een punt hebben de raadsheren van de Raad van State kritiek en dat betreft de hoogte van de nieuwe brug die in de Meerweg ter hoogte van de uitspanning Friescheveen moet komen. Het rechtscollege in Den Haag heeft de ambtenaren van de gemeente Haren vijf maanden gegund om met een betere onderbouwing te komen en ervoor te zorgen dat de geluidshinder en verkeersveiligheid door de brug voor omwonenden nu en in de toekomst acceptabel is.

Oever Paterswoldsemeer

De plannen betreffen de zuidoosthoek van het meer. De belangrijkste ingreep is de aanleg van een waterverbinding tussen het Paterswoldsemeer en Friescheveen. Deze oeverbinding maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, een natuurlijke (water)verbinding die diagonaal vanuit het noordoosten naar het zuidwesten van het land loopt. De nieuwe brug waarover de Raad van State is gevallen ligt over deze EHS.

Voor recreanten wil de gemeente Haren de ruimte voor vertier aan de zuidoostelijke oevers van het Paterswoldsemeer uitbreiden. In de oorspronkelijke plannen is sprake van fiets- en wandelpaden, beperkte parkeerruimte en de bouw van achttien vakantiebungalows. De ontsluiting van het nu nog onbegaanbare gebied is tegen het zere been van direct omwonenden en de eigenaren van een aantal verspreid liggende zomerhuisjes.

Ruimte voor achttien vakantiebungalows

Deze zomerhuisjes staan al decennia lang aan de zuidoostelijke oever van het meer en waren of zijn vooral in het bezit van middenstanders uit Groningen die zich een zomerverblijf aan het meer konden permitteren. Van enige vorm van massarecreatie rond het meer was toen nog geen sprake. Pas bij de aanleg van het Hoornse Meer en de Hoornse Plas met een aansluiting op het Paterswoldsemeer, een halve eeuw geleden, zijn de recreatieve faciliteiten toegenomen.

De Raad van State kan billijken dat de gemeente ruimte maakt voor de bouw van achttien vakantiebungalows. De gemeente noemt dit compensatie voor de camping Friescheveen die altijd in het gebied heeft gelegen, maar jaren geleden in verval raakte en werd gesloten. Het terrein waar vroeger stacaravans en tenten stonden gaat nu deel uitmaken van de Ecologische Hoofd Structuur. De eerste plannen waarover nu een oordeel is geveld dateren van 2005.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.