Meer sterftes dan geboortes in Groningen

De natuurlijke bevolkingsgroei in Groningen is dit jaar voor het eerst negatief. Het aantal geboortes is lager dan het aantal sterfgevallen.

Dat meldt het Sociaal Planbureau Groningen. Volgens Carola Simon van het Planbureau neemt de natuurlijke groei van het aantal inwoners van de provincie al jaren af. ,,Het aantal geboortes en het aantal sterfgevallen zijn steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De natuurlijke groei is steeds kleiner geworden.’’

Afname van inwoners

De natuurlijke aanwas in Groningen bedroeg in 2000 nog 1052 personen. In 2005 was dat nog 727 en in 2014 was het aantal gedaald tot 97 personen. Vooral in krimpgemeenten is sprake van een toenemende negatieve bevolkingsgroei, waardoor het aantal inwoners afneemt.

Zo verloor de kleinste gemeente in Oost-Groningen, Bellingwedde, in een jaar tijd 191 inwoners. In Veendam was de afname 236 mensen en in Oldambt 198. Menterwolde daarentegen zag een kleine stijging van het aantal inwoners met 39 stuks.

Maar ook niet-krimpgemeenten, zoals Haren, boerden achteruit. In De Marne was het aantal geboortes nagenoeg gelijk aan het aantal sterfgevallen.

Zorgelijk?

Hoewel Simon nog niet over alle cijfers van afgelopen jaar beschikt, verwacht ze dat de natuurlijke aanwas dit jaar minder is dan het aantal mensen dat overlijdt. ,,Door de vergrijzing is de verwachting dat het aantal sterfgevallen steeds verder toeneemt.’’

Is het een zorgelijke ontwikkeling? ,,Het is vooral een constatering’’, zegt Simon. ,,Beleidsmakers moeten er wel rekening mee houden. Gemeenten bijvoorbeeld moeten nadenken over het aanpassen van woningen voor ouderen en zorgvoorzieningen.’’

De onderzoekster wijst er overigens op dat de bevolking van Groningen nog steeds groeit, doordat mensen van elders zich hier vestigen. Het gaat dan vooral om studenten die naar Groningen komen en asielzoekers.

Het aantal inwoners van de provincie was in 2000 562.000, tegen 580.000 vorig jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.