De Hanzehogeschool krijgt door corona meer nieuwe studenten. Ruim achtduizend studenten schreven zich dit jaar in voor een opleiding, 7 procent meer dan vorig jaar.

Meer scholieren haalden hun diploma en velen namen vanwege corona geen tussenjaar en begonnen meteen aan hun studie. De Hanzehogeschool telt nu in totaal 31.200 studenten. Vooral de onderwijsopleidingen groeien flink. De pabo kreeg 361 inschrijvingen, een stijging van 35 procent. De alo, de opleiding voor sportleraar, telt 175 eerstejaars.

Tegelijk pabo en alo

Bestuursvoorzitter Henk Pijlman legt uit dat de toegenomen populariteit vooral komt door de nieuwe mogelijkheid die studenten krijgen om tegelijk de pabo als de alo te doen. ,,We kampen al heel lang met een lerarentekort. Het beeld was dat er weinig groeimogelijkheden zijn: je bent een leraar en je blijft een leraar. Met deze nieuwe combinatie haal je niet alleen een bevoegdheid om voor de klas op een basisschool te staan, maar kan je ook als eerstegraads sportleraar op het gymnasium aan de slag. Dit slaat enorm aan, ook al duurt deze opleiding 4,5 jaar.’’

Maar ook andere opleidingen, zoals verpleegkunde en logopedie, zijn een stuk populairder. ,,Er zijn minder switchers, dus mensen die met hun studie stoppen en aan een andere opleiding beginnen. Vanwege corona gold dit jaar het bindend studieadvies niet.’’

Advies

Studenten krijgen nu nog aan het eind van het eerste jaar een advies over het wel of niet voortzetten van hun studie. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het GroenLinks-voorstel het bindende advies door een vrijblijvend advies te vervangen. In de praktijk blijkt dat veel studenten hun studie na een negatief advies aan een andere opleiding voortzetten.

Pijlman: ,,Afschaffing is heel mooi, maar dan moet ook de financiering van hogescholen en universiteiten worden aangepast.’’ Wanneer studenten langer doorstuderen, vraagt dit ook om meer capaciteit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus