Meer tijd voor huizenversterking Appingedam

Het Centrum Veilig Wonen en wooncorporatie Marenland nemen meer tijd voor de versterking van 64 huurhuizen in de wijk Opwierde Zuid in Appingedam.

Nog dit jaar zouden 64 huurhuizen in de ‘aardbevingswijk’ worden versterkt. Dat wordt echter op zijn vroegst komend voorjaar, nu CVW met Marenland heeft afgesproken dat de versterking eind oktober eerst wordt geëevalueerd als de volgende vijftien huizen klaar zijn.

'Haastwerk'

Huurdersvereniging De Maren trok vorige week hard aan de bel na de oplevering van de eerste acht woningen. De versterking is uitgedraaid op 'haastwerk'. Bewoners klagen over matig tot slechte afwerking en bouwschade aan trappen en inboedel.

CVW, Marenland en De Maren hebben gisteren afspraken gemaakt om de fouten zo snel mogelijk te herstellen en herhaling bij de verdere versterkingsoperatie te voorkomen. Het werk is inmiddels hervat met de volgende twee blokken van in totaal vijftien huizen.

Het volgende, vierde blok zou deze week worden ontruimd. Die fase begint echter pas als eind oktober blijkt dat het werk nu naar volle tevredenheid van huurders, wooncorporatie en CVW verloopt. Met de Kerst en mogelijk vorst er tussendoor, kan het tot begin volgend jaar duren voor alles af is.

'Eerst daad bij het woord zien'

Marenland heeft er vertrouwen in dat de kwestie nu is opgelost. ,,Maar we willen eerst de daad bij het woord zien voor we verder gaan’’, verklaart directeur Gerke Brouwer de ingelaste evalutie. Daar is ook huurdersvoorman Martin Franken content mee: ,,Een wijs besluit.’’

De huurdersvereniging trekt haar verzoek om een acute bouwstop in bij de gemeente. Ook het formele bezwaar tegen de vergunning voor de versterking gaat van tafel. ,,We willen ons constructief opstellen en niet langer de slagboom dicht houden’’, zegt Franken. zien dit als een nieuw startpunt en we hopen dat we nu gezamenlijk naar de finish kunnen'', zegt Franken.

Het CVW houdt nu extra controle op de bouwplaats op het werk dat aannemer Friso aflevert. ,,Wij zijn niet blij dat het niet helemaal goed is gegaan’’, kijkt programmamanager Bert de Vos terug. Friso neemt per blok nu sowieso een week meer tijd: acht in plaats van zeven.

Alle zolders leeggehaald

Verder is op de bouw nu continu een woonconsulent beschikbaar voor vragen van bewoners. Ook is afgesproken dat alle zolders worden leeggehaald en kosteloos opgeslagen om schade aan spullen te voorkomen. Bewoners krijgen verder onder meer de keus of ze ook de rest van hun inboedel laten opslaan danwel afgeschermd in huis achterlaten.

Onregelmatige steenstrips

Eind volgende week moet alle herstelwerk aan de binnenkant van de eerste acht woningen klaar zijn. Het onregelmatige steenstrip-patroon op de buitenmuren neemt iets meer tijd. Friso heeft een voorstel gedaan voor zowel de versterkte als nog komende huizen. CVW en Marenland beraden zich er nu op of dat een afdoende oplossing voor dit probleem is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.