Meer wegen leiden straks naar Meerstad: snelle verbinding naar Groningse binnenstad

De gemeente Groningen gaat een snellere verkeersverbinding voor auto, fiets en openbaar vervoer aanleggen tussen Meerstad en het centrum.

Het verkeer tussen Meerstad en de Oostelijke ringweg rijdt nu voornamelijk over de Driebondsweg of over het Damsterdiep, maar daar wordt het steeds drukker. Dat is vooral merkbaar bij de Borgbrug, waar het verkeer dagelijks vast staat.

Route

De nieuwe weg loopt vanaf de Hoofdweg in Harkstede dwars door de weilanden bij Middelbert, gaat met een tunneltje onder de Middelberterweg door en sluit aan op de dubbele rotonde bij industrieterrein Driebond. Door het tunneltje blijft het Middelberter lint intact.

De weg wordt een tweebaansweg, maar uitbreiding naar een vierbaansweg is mogelijk. Voor het project moeten zeven kruispunten worden aangepast.

Planning

Met de bewoners van Klein Harkstede is afgesproken dat de nieuwe weg er moet liggen als er 1500 woningen in Meerstad zijn gebouwd. Uitgaande van het huidige ontwikkeltempo van Meerstad, is dat punt in 2021 bereikt. Als alles volgens planning verloopt, kan de aanleg eind 2020 beginnen.

Verlengde Eemskanaalzone

Tussen Meerstad en het centrum wordt in de loop van de tijd ook een nieuwe woonwijk aangelegd: de Verlengde Eemskanaalzone. Dit is het gebied tussen Meerstad en de Oostelijke Ringweg waar Middelbert en Engelbert deel van uitmaken.

Het college begint volgend jaar met de ontwikkeling van dit gebied. Hier komen zo’n 1500 nieuwe woningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.