Meerstad groeit, geen Ballonfiësta meer

Het is gedaan met Ballon Fiësta in Meerstad. Foto: Archief DvhN

Na negen edities is het gedaan met het heteluchtballonnenspektakel Ballon Fiësta in Meerstad.

Het spektakel, dat vorig jaar over twee dagen goed was voor tien tot vijftienduizend toeschouwers, past door de toenemende bouwactiviteiten niet meer in Meerstad. ,,Het is ontzettend jammer, maar het gaat te goed met Meerstad. Voor het Ballon Fiësta is er geen ruimte meer”, zegt projectsecretaris Tanja Bootsman van Bureau Meerstad dat het evenement organiseerde.

In 2018 200 kavels verkocht

Alle betrokken instanties zijn inmiddels ingelicht over het einde van Ballon Fiësta. Er wordt door partijen nog gekeken of ze het evenement kunnen overnemen.

Er wordt veel gebouwd in Meerstad. De beschikbare ruimte voor een groot evenement als het ballonnenspektakel is er niet meer. Het afgelopen jaar werden er 200 kavels verkocht. Dit jaar hoopt Bureau Meerstad 250 kavels te slijten. ,,Ballon Fiësta is een groot evenement dat veel ruimte nodig heeft voor het verkeer, parkeren en voor de bezoekers. Die kunnen we niet meer bergen.”

De afgelopen jaren kwamen ballonvaarders uit binnen- en buitenland naar Meerstad. ,,Zelfs uit Brazilië”, weet Bootsman. Het evenement werd in Meerstad ooit opgezet om het gebied meer naamsbekendheid te geven en om mensen te wijzen op de woonmogelijkheden aan het water. ,,Dat is niet meer nodig. Kijk maar naar de verkoopcijfers. Bovendien is kavels verkopen onze core business.”

'Geen ruimte meer?'

Harke Groenveld van Ballonvaarten boven Groningen, noemt het jammer dat Ballon Fiësta verdwijnt. ,,Ik kan me niet voorstellen dat er geen ruimte meer is in Meerstad.” Hij stond aan de wieg stond van het Ballonspektakel tijdens het EK onder 21 in 2007 dat Groningen als speelstad had. Na enkele edities in Groningen werd het evenement verplaatst naar Meerstad. Sinds 2015 is Groenveld niet meer bij Ballon Fiësta betrokken.

Hoewel er geen heteluchtballonnen meer opstijgen in Meerstad zijn er nog genoeg evenementen, zegt Bootsman. De Meerrun komt eraan, net zoals het zeilevenement Optimist on tour. Later dit jaar wordt ook het maisdoolhof weer geopend. Dat was vorig jaar goed voor tienduizend bezoekers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen