Meeste treinen keurig op tijd

Bijna 93 procent van de treinen die arriveren op het station van Groningen heeft minder dan drie minuten vertraging. Landelijk gezien is dit een prima score.

ProRail wil en moet transparanter zijn. De spoorbeheerder heeft daarom een site gelanceerd waarop te zien is hoeveel treinen er op tijd hebben gereden en op welke trajecten uitval was. De cijfers worden aan het eind van elke dag bijgewerkt. De informatie is dus minstens een dag oud. Ook staan er gegevens over uitval en punctualiteit in de afgelopen twaalf maanden.

Met de genoemde 93 procent – om precies te zijn 92,8 procent – als ‘stiptheidsgemiddelde' over de laatste twaalf maanden scoort Groningen goed. De landelijke norm, die is vastgesteld op 87 procent, wordt met gemak gehaald. Leeuwarden doet het net zo goed als Groningen, Emmen noteert zelfs 95,9 procent. Voor Assen zijn er geen cijfers.

Van de grote stations in ons land scoort Zwolle het best. Hier heeft 90,5 procent van de aankomende treinen minder dan drie minuten vertraging. Voor bijvoorbeeld Utrecht CS is dit precies 87 procent, voor Amsterdam CS 87,5 procent. Station Schiphol scoort met 80,7 procent ver onder de norm.

ProRail-topman Pier Eringa laat weten af te willen van veel overbodige regels die nu gelden bij zijn bedrijf. Er vallen te veel treinen uit om verkeerde redenen, vindt de Fries. Volgens hem moeten treinen minder snel uit dienst genomen worden en kunnen ze vaker doorrijden, ook al is er dan vertraging. ,,Het gezond verstand moet weer terug op het spoor.''

Vorig jaar vielen landelijk zo'n 33.000 treinen uit. Volgens Eringa is er al veel winst te behalen als de machinist net als vroeger zelf uit de trein mag stappen om iets aan een wissel te doen.

,,Uitstappen en die wissel een flinke trap geven'', zegt hij. ,,De grote zware technische ingrepen moet je de specialisten laten doen, maar als nu een kwajongen een wc-papierrolletje tussen een wissel stopt, werkt 'ie niet. Dan moet de machinist bellen en wachten tot de aannemer een monteur stuurt die het rolletje weghaalt.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.