Meeste wijkverpleging in Stadskanaal

Binnen Nederland zijn behoorlijk grote verschillen in het gebruik van wijkverpleging en in de gemeente Stadskanaal wordt het meest wijkverpleging gebruikt.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vektis heeft vrijgegeven. Vektis is een bureau dat alle zorgdeclaraties in Nederland registreert.

Naast Stadskanaal is ook Westerwolde een gemeente met een hoog gebruik van wijkverpleging, naast de Zeeuwse gemeente Sluis. Doorgaans wordt er meer gebruik gemaakt van wijkverpleging in gemeenten waar relatief veel ouderen en mensen met chronische ziektes wonen. Ook uit andere vergelijkingen van zorgkosten rollen gemeenten in de Veenkoloniën en Oost-Groningen er vaak uit als hoogste zorggebruikers van Nederland.

In Nederland is in 2017 in totaal voor 3,4 miljard euro uitgegeven aan wijkverpleging. Dat is 6 procent meer dan in 2016. De gemiddelde kosten voor wijkverpleging waren circa 6.200 euro per cliënt. Mannen hebben gemiddeld 5.600 euro aan kosten en vrouwen 6.500 euro. Daarnaast maken mensen met wijkverpleging ook veel gebruik van geneesmiddelen (99%), ziekenhuiszorg (95%) en hulpmiddelen (79%), bijvoorbeeld een bloedglucosemeter in het geval van diabetes.

Wijkverpleging is er voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Het gaat hierbij om hulp bij de algemene dagelijkse verrichtingen, zoals wassen en aankleden of het klaarzetten en toedienen van medicijnen. En ook het verrichten van verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging. Wijkverpleging wordt vergoed uit de basisverzekering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.