'Meesteroplichter' krijgt jaar gevangenisstraf

ANP

De 52-jarige Paul L. uit Groningen is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens oplichting.

De rechtbank acht bewezen dat L. verschilllende slachtoffers voor tienduizenden euro's heeft opgelicht. Zo wist hij een vertrouwensband op te bouwen met de eigenaresse van een zorgboerderij in Zevenhuizen. Ze vertrouwde hem in totaal 70.000 euro toe voor verbetering van de zorginstelling. Dat stak hij in eigen zak.

Ook een verstandelijk beperkte cliënt van de zorgboerderij lichtte hij op voor 11.000 euro. Verder nam hij een werknemer aan die door zijn toedoen in de schulden belandde.

Daarnaast lichtte hij hotel Stee in Stad in Groningen op. Hij verbleef daar drie maanden, zogenaamd op kosten van zijn werkgever. Uiteindelijk vertrok hij en stond het hotel met lege handen.

Oplichting als levenswijze

De 'meesteroplichter', zoals de officier van justitie hem twee weken geleden karakteriseerde, moet in totaal bijna 140.000 euro terugbetalen, waarvan bijna 100.000 euro bestaat uit schadevergoedingen voor de slachtoffers. De rest bestaat uit een ontnemingsvordering: crimineel geld dat in de staatskas gestort moet worden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft Paul L. 'van oplichting een levenswijze gemaakt'. Hij heeft geen vaste woonplaats en kwam twee weken geleden niet opdagen op de rechtszitting. Vorige week bleek hij opnieuw te hebben toegeslagen in een bed&breakfast in Leeuwarden, waar hij met een smoesje verbleef zonder te betalen. Ook een bed&breakfast in Ermelo had hij opgelicht. De politie in Leeuwarden was naar hem op zoek, maar hij was met de noorderzon vertrokken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen