Meetnet in dorpen rondom ESD-SIC uitgebreid

In de dorpen rondom ESD-SIC in Farmsum worden drie meetstations geplaatst door de provincie en gemeente Delfzijl. Hiermee wordt gemeten of de uitstoot van siliciumcarbidevezels (SiC) ook in de dorpen terechtkomt.

De extra meetpalen komen in Farmsum, Wagenborgen en Borgsweer. Bestaande palen bij Heemskesbrug, RWZI Delfzijl en Geefsweersterweg worden aangepast om SiC-vezels te meten.

Op verzoek van omwonenden

Het meetnet wordt uitgebreid op verzoek van omwonenden van ESD-SIC. Zij maken zich zorgen over de uitstoot van kankerverwekkende vezels in hun dorp.

„Met de nieuwe meetpalen ontstaat een dekkend meetnet voor de woonkernen en meest voorkomende windrichtingen”, aldus de provincie.

Dwangsom van 250.000 euro

De provincie legde het chemiebedrijf eerder een last onder dwangsom van 250.000 euro per incident per week op. Het bedrijf moet snel iets doen tegen de uitstoot van de SiC-vezels.

Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) zei dat ESD snel iets aan de ongewenste situatie moet doen. „Het bedrijf stoot een stof uit waar het geen vergunning voor heeft. Dat is niet acceptabel. Punt. Daarom moet de onderneming maatregelen nemen.”

Elke maand geanalyseerd

De meetpalen worden dit voorjaar geplaatst en tot eind 2019 gebruikt. „Op deze manier ontstaat een beter beeld van de uitstoot van SiC-vezels over een langere periode en een groter gebied”, aldus de provincie.

Onderzoeksbureau TNO maakt elke maand een analyse van de metingen. De resultaten worden twee weken later bekendgemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.