Het geschatte tekort van 7 miljoen euro van Wedeka over het jaar 2020 komt waarschijnlijk uit op een tekort van 2 miljoen euro. Dat zei Grietje Kalfsbeek, de directeur van het sociaal werkbedrijf maandagavond tijdens een raadscommissie in Stadskanaal. Dat is mede te danken aan coronasteun. 'Stijf op gaan zitten, zodat u niet hoeft terug te betalen', luidde het advies aan haar.

,,Dat zijn denk ik gunstige cijfers’’, zei Kalfsbeek. Het geld komt onder meer uit extra rijkssubsidie die hoger uitpakte dan verwacht. Daarbovenop kreeg Wedeka nog een fors bedrag terug van het UWV en heeft het bedrijf vooralsnog twee miljoen euro overgehouden aan coronasteun.

Dat komt onder meer doordat tijdens het grootste deel van de crisis het bedrijf niet is gesloten. In het begin werd een aantal opdrachten niet uitgevoerd omdat medewerkers bang waren en thuis wilden blijven, zei Kalfsbeek. De locaties zijn even voor Kerst gesloten geweest en de kringloopwinkels zijn nu bijvoorbeeld dicht.

Drie werknemers besmet

Even leek het aantal besmettingen in december uit de hand te lopen in Wedeka. Na de sluiting in de kerstvakantie kon het bedrijf weer met een ‘schone lei’ beginnen. Van drie werknemers is nu bekend dat ze besmet zijn.

De directeur houdt nog wel een slag om de arm over de financiële meevaller: ,,Dit is niet het einde van de coronaperiode. We weten ook niet of er nog een vergoeding komt. We zitten nu weer in een lockdown en er komen wel extra kosten.'' Zoals een mogelijke bijdrage voor de kinderopvang zodat ouders geen eigen verlof hoeven op te nemen.

11 miljoen tekort voor 2030 geraamd

De meevaller is eenmalig, benadrukte Kalfsbeek. ,,We mogen er voor een jaar blij mee zijn.’’ Op langere termijn boekt Wedeka forse verliezen. Die lopen zonder bedrijfswijziging volgens de prognose in 2024 op naar 8,5 miljoen euro en in 2030 naar 11 miljoen euro.

Dat komt volgens Kalfsbeek doordat er structureel gekort wordt op de rijkssubsidies voor de werknemers. Deelnemende gemeenten moeten het gat dichtlopen. Zij werken aan een aantal scenario’s waardoor het beter moet gaan. Rond de zomer moet daar duidelijkheid over zijn.

Voor de raadsleden van Stadskanaal was het nieuws een opsteker. ‘Petje af’ voor hoe Wedeka zich door de crisis heenslaat, zei Anton Reinders van SP. Fractievoorzitter van het CDA Aike Maarsingh liet zich in gelijkwaardige bewoording uit en adviseerde Kalfsbeek om ,,stijf op de coronabijdrage te gaan zitten. Zodat u het niet terug hoeft te betalen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus