Hondeigenaren betalen geen blaftaks in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Ook op andere punten zien inwoners van de nieuwe gemeente Eemsdelta wijzigingen in hun portemonnee.

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan per 2021 verder als de nieuwe gemeente Eemsdelta. Sommige lokale heffingen zijn in de drie gemeenten verschillend geregeld. Aan de drie gemeenteraden de taak om die gelijk te trekken.

Dat deden ze donderdagavond.

Toeristenbelasting en rioolheffing

Zo geldt er in Appingedam op dit moment geen hondenbelasting, maar in Loppersum en Delfzijl wel. In de nieuwe gemeente Eemsdelta wordt de ‘blaftaks’ niet geheven, een meevaller voor de hondenbezitters.

De toeristenbelasting en de rioolheffing zijn ingewikkelder. Delfzijl is op dit moment de enige gemeente die toeristenbelasting heft. Dat blijft in 2021 zo. De nieuwe gemeenteraad van Eemsdelta neemt daar later een beslissing over. Fractievoorzitter Edward Stulp (Gemeentebelangen Eemsdelta in Delfzijl) vindt het oneerlijk, maar zijn amendement om de toeristenbelasting voor 2021 in te trekken voor Delfzijl, haalde het niet.

Huurders in Loppersum worden gecompenseerd voor de nieuwe manier van rioolheffing. Niet langer wordt de nota daar aan de eigenaar van het pand (woningcorporaties) gepresenteerd. Die komt voor rekening van de huurder zelf. In principe een fikse tegenvaller, vandaar dat er een regeling komt waarin de huurders over vier jaar gecompenseerd worden. Het eerste jaar wordt 80 procent gecompenseerd, het tweede 60, derde 40 en het laatste jaar nog 20.

Verschillende afvalsystemen

Over het afvalsysteem wordt in 2023 pas een beslissing genomen. Appingedam en Delfzijl hanteren twee tarieven: één voor eenpersoonshuishoudens en één voor meerpersoonshuishoudens. Loppersum werkt met diftar: inwoners betalen daar per kilo afval.

Loppersum schrapt de forenzenbelasting, dit wordt verrekend met de onroerendezaakbelasting (ozb). Die moet in de eerste drie maanden van 2021 door de nieuwe gemeenteraad vastgesteld worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen