Meik Wiking over de Deense sleutel tot geluk

Foto: Chris McAndrew

Goed eten, warme drankjes, samenzijn – allemaal dingen die een ultiem gevoel van gezelligheid en geluk kunnen creëren. Het is moeilijk te omschrijven, maar het is de Denen wel gelukt. Zij noemen het ‘hygge’ – dé reden waarom Denen altijd zo hoog staan in de lijst van gelukkigste landen. De man die het concept hygge aan de wereld introduceerde, Meik Wiking , komt komende woensdag spreken over geluk bij inspiratiefestival Let’s Gro in Groningen.

Het thema van Let’s Gro is dit jaar geluk. Hoe zorgt hygge ervoor dat mensen gelukkiger worden?

Hygge draait om samenzijn, om ontspanning en het genieten van de simpele dingen in het leven. En dat is volgens mij een belangrijk onderdeel van een goed leven. Volgens mij gaat hygge over alledaagse gelukmomenten, zoals samenzijn met je familie en vrienden, warme drankjes, kaarsjes, een open haard.

Jij onderzoekt geluk in Denemarken, maar wat weet je over geluk in Nederland?

Nederland staat altijd in de top 10 van de World Happiness Report, waar meer dan 150 landen in staan. Een van de belangrijkste uitdagingen voor landen in de eenentwintigste eeuw is om uit te zoeken wat de beste manieren zijn om onze rijkdom om te zetten in geluk. Ik denk dat jullie het antwoord daarop deels hebben gevonden.

Maar Denemarken lijkt daar nog beter in te zijn, mede door hygge. En dankzij jouw boek kent bijna de hele wereld het nu. Waarom denk je dat je boek en hygge zo populair zijn geworden en zo’n grote impact hebben?

Je bedoelt los van het feit dat het een briljant boek is? Ik denk dat mensen over de hele wereld zich steeds bewuster zijn van het feit dat we rijker zijn geworden – maar niet per se gelukkiger. Dat we op de verkeerde plekken naar geluk hebben gezocht. Omdat Scandinavische landen altijd hoog staan in de lijst met gelukkigste landen, zijn mensen steeds meer naar deze landen gaan kijken hoe zij dit doen. Want blijkbaar doen we iets goed als het gaat om het creëren van de beste omstandigheden voor een goed leven.

Waarom wilde je een boek schrijven over hygge?

Ik wilde mijn kennis over geluk graag delen. Mijn carrière en het werk bij het Happiness Research Institute in Kopenhagen draait om het beantwoorden van drie vragen: hoe kunnen we geluk meten? Waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan anderen? Hoe verbeteren we de kwaliteit van leven voor mensen? In mijn boeken probeer ik de antwoorden op die vragen met mensen over de hele wereld te delen.

Iedereen is op zoek naar manieren om gelukkiger te worden en mijn boek over hygge is een goede manier om er meer over te weten te komen. Boeken zijn sowieso een goede manier om geweldige ideeën te verspreiden.

Wat vind je ervan dat er in Groningen een heel festival over geluk wordt georganiseerd?

Ik probeer al jaren om ook zoiets in Kopenhagen te organiseren – dus ik vind het geweldig. Ik wilde graag deel zijn van dit festival omdat dit echt klinkt als een plek waar ik thuishoor.

Wordt dit je eerste keer in Groningen?

Ja, en ik heb er erg veel zin in!

menu