Meimaand verplettert warmterecords

Mei 2018 is op weg om de warmste meimaand te worden in meer dan driehonderd jaar.

In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur deze maand naar verwachting uit op 16,4 graden tegen 13,1 graden normaal. Daarmee wordt mei 2018  warmer dan een gemiddelde junimaand.

En in de nacht van jongstleden zondag op maandag kon het ook al niet op. Het was de warmste meinacht sinds het begin van de metingen in 1901. Het kwik in De Bilt kwam tijdens deze nacht niet onder de 18,3 graden.

Warm en wisselvallig

Toch zegt het warme weer in het voorjaar niet alles over de aanstaande zomer. De afgelopen jaren zijn onze zomers weliswaar tamelijk warm geweest, maar ook behoorlijk wisselvallig.

Vroege warmte steeds normaler

De trend van alsmaar warmer wordende lentes blijkt ook uit het feit dat de top tien van warmste meimaanden geheel bestaat uit recente jaren. Ook de meimaand van vorig jaar en van twee jaar geleden vinden we terug in die lijst.

Het warme voorjaar wordt dus steeds gewoner en we genieten er volop van, maar de uitbundig stralende lentezon kent ook een schaduwkant.

Klimaatopwarming brengt immers niet alleen de zon naar ons land, maar zorgt ook steeds vaker voor weerextremen zoals de zware regen- en onweersbuien die de afgelopen dagen het zuiden van ons land hebben geteisterd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.