Melkveehouder in Blijham mag fors uitbreiden

In de polder bij Blijham komen meer koeien te lopen. Foto: Archief DvhN/Shutterstock

Melkveehouder Verweij mag zijn bedrijf aan de Tweekarspelenweg in Blijham fors uitbreiden. De gemeenteraad van Westerwolde heeft het licht op groen gezet.

In een eerdere vergadering hadden de meeste partijen in de raad al duidelijk gemaakt met de uitbreiding, waardoor het bedrijf 1250 koeien mag herbergen, in te willen stemmen. Woensdagavond viel het definitieve besluit.

De vergunning voor de aanvraag werd vele jaren geleden al aangevraagd. Het plan werd vervolgens enkele keren aangepast, onder meer omdat de gemeenteraad van het toenmalige Bellingwedde (inmiddels opgegaan in Westerwolde) het afkeurde.

Onbehoorlijk bestuur

Dat lange traject is voor een aantal politieke partijen een belangrijke reden om ja te zeggen. ,,Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen als we nu nee zeggen’’, zei PvdA’er José Molle woensdagavond.

Oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren dachten daar anders over en stemden tegen. Maar de meerderheid zei dus ja.

Brabantse boer

In Westerwolde ligt nog een plan voor de komst van een groot melkveebedrijf op de planken. Dat van de Brabantse boer Ad Buys. Hij wil in Rhederveld een bedrijf met 1800 dieren opzetten. Het traject daarvoor loopt ook al jaren.

De coalitiepartijen PvdA en Gemeentebelangen hebben duidelijk gemaakt dat ze, als dat bedrijf er staat, niet nog meer grote melkveebedrijven in Westerwolde willen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen