Melkveehouder laat zich niet wegjagen

De Harense melk- en rundveehouderij Woldring laat zich niet zonder slag of stoot voor een Gronings natuurproject van de oevers van het Paterswoldsemeer wegjagen, zo bleek deze week bij de Raad van State.

,,We willen nog wel fatsoenlijk kunnen leven en werken’’, zei boerin Sandra Woldring na een rechtszaak over de ecoverbinding Meerweg-Paterswoldsemeer. De rechtszaak in Den Haag ging slechts over een klein deel van de geplande ecoverbinding op en rond het Paterswoldsemeer.

Toch stapte Woldring naar de Raad van State, omdat zij met het bestemmingsplan EHS (Ecologische Hoofdstructuur) en recreatieterrein zuidoostzijde Paterswoldsemeer al 2,56 hectare huiskavel kwijtraakt. En dat is nog maar het begin.

Salamitactiek, noemt Sandra Woldring het. ,,Met dit plan verliezen we bijna 3 hectare, maar met alle nog volgende plannen raken we 80 procent van onze weidegronden kwijt. Als we dan geen compensatie krijgen, kunnen we de tent wel sluiten en gaan we failliet.’’

Tijdens de zitting vroeg de Raad van State of de gemeente Haren en provincie Groningen, drijvende kracht achter het EHS-project, serieus van plan zijn om de gronden van Woldring aan te kopen of te ont-eigenen. De woordvoerders bevestigden dat. ,,Als we er niet uitkomen gaan we onteigenen. Maar als we een minnelijke schikking kunnen treffen, des te beter.’’

Volgens Woldring schiet het nog niet erg op met de onderhandelingen. ,,We hebben pas één aanbod gehad, maar daar kunnen we helemaal niets mee. We willen graag compensatiegrond elders om onze driehonderd koeien weidegrond te bieden. We zijn echt niet tegen alle natuurplannen. We hebben zelf al voorstellen en alternatieven aangedragen. Zo willen we van onze boerderij aan de Hoornsedijk een kijkstal maken waar fietsers bij ons in de stal kunnen kijken en wat kunnen eten en drinken. Maar de provincie is nog steeds niet op onze voorstellen ingegaan’’, aldus Woldring.

Behalve de aanleg van een natuurzone langs de oevers van het meer maakt het bestemmingsplan de bouw van achttien recreatiewoningen mogelijk. Daar snapt Woldring niets van, omdat de woningen pal tegen de EHS worden aangebouwd. De woningen dienen ter compensatie van recreatiewoningen die voor het natuurproject moeten verdwijnen.

In ieder geval hoopt de familie Woldring dat de Raad van State een stokje steekt voor het bestemmings-plan, zodat er uiteindelijk een betere deal met de gemeente en provincie kan worden gesloten. Uitspraak over het bestemmingsplan volgt over enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.