Melkveehouder uit Rasquert verliest kort geding tegen NAM (faillissement dreigt)

Een melkveehouder uit Rasquert heeft een kort geding tegen de NAM verloren. De boer wilde een voorschot op de miljoenen euro’s aardbevingenschade die volgens hem op zijn bedrijf is ontstaan.

Dat zegt zijn advocaat Peter Huitema. Volgens de raadsman liep de boerderij met stallen en mestsilo na de grote aardbeving 2012 in Huizinge voor het eerst scheuren op. Na nieuwe bevingen zou de schade fors zijn toegenomen. De totale herstelschade wordt geraamd op 5,2 miljoen euro.

Proces duurt jaren

De melkveehouder probeert de schade vergoed te krijgen via een zogeheten bodemprocedure. Dat proces kan jaren duren. Zijn raadsman spande een kort geding om via de rechter af te dwingen dat de NAM een flink voorschot gaf op de schadevergoeding. De zaak diende twee weken geleden. De rechter deed maandag uitspraak. Naar het oordeel van de rechter is het te complex om in een kort geding te beoordelen of de schade in onder meer de mestkelders inderdaad het gevolg is van aardbevingen.

David tegen Goliath

De door advocaat Huitema ingediende rapporten van deskundigen geven onvoldoende bewijs om de NAM verantwoordelijk te stellen, staat in het vonnis. Er moet meer bewijsmateriaal worden aangeleverd. Dat zal door de rechtbank in de bodemprocedure beoordeeld worden. De advocaat is teleurgesteld. Hij hekelt de halsstarrige opstelling van de NAM. ,,Het is weer typisch zo’n zaak van David tegen Goliath.”

Doordat de melkveehouder geen voorschot krijgt, komt hij volgens zijn advocaat in ernstige financiële problemen. Dat geldt, zo zegt Huitema, ook voor andere getroffen boeren in het aardbevingsgebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.