Melkveehouderij wil niet kopje onder door eco-plan Paterswoldsemeer

De Harense melk- en rundveehouderij Woldring laat zich niet zonder slag of stoot voor een Gronings natuurproject van de oevers van het Paterswoldsemeer wegjagen, zo bleek deze week bij de Raad van State.

„We willen nog wel fatsoenlijk kunnen leven en werken”, zei boerin Sandra Woldring na een rechtszaak over de Ecoverbinding Meerweg-Paterswoldsemeer. De rechtszaak in Den Haag ging slechts over een klein deel van de geplande Ecoverbinding op en rond het Paterswoldsemeer. Toch stapte Woldring naar de Raad van State omdat zij met het bestemmingsplan EHS (Ecologische Hoofdstructuur) en recreatieterrein zuidoostzijde Paterswoldsemeer al 2,56 hectare huiskavel kwijtraakte. En dat is nog maar het begin. ‘Salamitactiek’, noemt Sandra Woldring het. ”Met dit plan raken we bijna 3 hectare kwijt. Met alle nog volgende plannen zou dat zelfs zo’n 80 procent van onze weidegronden worden. Als we dan geen compensatie krijgen kunnen we de tent wel sluiten en gaan we failliet.”

Onteigenen

Tijdens de zitting vroeg de Raad van State of de gemeente Haren en provincie Groningen, drijvende kracht achter het EHS-project, serieus van plan zijn om de gronden van Woldring aan te kopen of te onteigenen. De woordvoerders bevestigden dat. „Als we er niet uitkomen gaan we onteigenen. Maar als we een minnelijke schikking kunnen treffen, des te beter.” Volgens Woldring schiet het nog niet erg op met de onderhandelingen. “We hebben pas één aanbod gehad, maar daar kunnen we helemaal niets mee. We willen graag compensatiegrond elders om onze 300 koeien weidegrond te bieden. We zijn echt niet tegen alle natuurplannen. Zelf hebben we al voorstellen en alternatieven aangedragen. Zo willen we van onze boerderij aan de Hoornsedijk een kijkstal maken waar fietsers bij ons in de stal kunnen kijken en wat kunnen eten en drinken. Maar de provincie is nog steeds niet op onze voorstellen ingegaan”, aldus Woldring.

Recreatiewoningen

Behalve de aanleg van een natuurzone langs de oevers van het meer, maakt het bestemmingsplan ook de bouw van 18 recreatiewoningen mogelijk. Woldring snapt daar niets van, omdat de woningen pal tegen de EHS worden aangebouwd. De woningen dienen ter compensatie van recreatiewoningen die voor het natuurproject moeten verdwijnen. In ieder geval hoopt de familie Woldring dat de Raad van State een stokje voor het bestemmingsplan steekt zodat er uiteindelijk een betere deal met de gemeente en provincie gesloten kan worden. Uitspraak over het bestemmingsplan volgt over enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.