Mensen met beperking balen van contact met gemeente om hulp

Twee van de drie mensen met een aandoening of beperking zijn niet positief over het contact dat ze met hun gemeente hebben op zoek naar hulp of hulpmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de patiëntenorganisaties via de website Mijnkwaliteitvanleven.nl. De gemeenten in Noord-Nederland doen het even goed, of slecht, als de rest van Nederland.

,,We roepen de lokale partijen op om er werk van te maken”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie Nederland. ,,Als mensen op meerdere levensgebieden problemen ondervinden, heeft dat grote impact op hun kwaliteit van leven. Gemeenten kunnen daarin het verschil maken.”

Wat gaat er mis?

Volgens de patiëntenclubs hebben de ambtenaren van de gemeente te weinig aandacht voor de belemmeringen die iemand in het dagelijks leven ervaart, of men de eventuele kosten wel kan opbrengen en wat belangrijk is voor de burger zelf. Bijna 1 op de 5 mensen is zeer ontevreden over hun hulpmiddelen en/of hulp uit hun eigen omgeving. Zij geven hiervoor een 4 of lager.

Veldman: ,,Dit is helaas een bekend beeld. Hulpmiddelen zijn voor mensen met een beperking essentieel om te kunnen functioneren en meedoen. Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) vragen al jaren aandacht voor de telkens weer terugkerende problemen met mobiliteitshulpmiddelen en woningaanpassingen. Voor de mensen die het betreft is de maat vol. Vaak komt hun wereld letterlijk tot stilstand. Dat moet en kan anders. Wij hebben hierover verbeterpunten gestuurd naar de Tweede Kamer.”

Eenderde ronduit ontevreden

Ruim 16.000 van de deelnemers met een chronische aandoening of beperking hebben contact gehad met de eigen gemeente tijdens hun zoektocht naar passende hulp of hulpmiddelen. Een derde (35%) van hen was hierover tevreden (zij gaven het contact een 7 of hoger). Twee van de drie mensen (65%) zijn minder positief, waarvan ruim de helft van hen (34%) ronduit ontevreden (zie gaven het contact een 4 of lager).

In de provincie Groningen deden tot nu toe 2007 mensen mee met het onderzoek. De gemeente Oldambt scoorde het slechtst, al zijn de verschillen klein. In Drenthe deden 1989 mensen mee en haalde Emmen het laagste rapportcijfer.

Zorgbelang Groningen en Drenthe roepen de gemeenten op meer bekendheid te geven aan de website Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.