Menterwolde eindigt met sluitende begroting

De laatste begroting van de zelfstandige gemeente Menterwolde is sluitend. Burgemeester en wethouders maakten dat gisteren bekend.

Dat is beter nieuws dan vorig jaar rond deze tijd, toen het toenmalige college van Menterwolde een persconferentie belegde om de verzamelde pers te vertellen dat ze een begrotingstekort van 1,3 miljoen had en overwoog zich onder curatele van de provincie te laten stellen. Het leidde kort daarna tot een politieke crisis, waarbij twee van de drie wethouders het veld moesten ruimen.

Geen geld voor grote projecten

Dit keer volstaat de gemeente met een persbericht dat de ramingen voor volgend jaar en de jaren erna een positief beeld laten zien. Wat niet wegneemt dat de bezuinigingen nog wel even doorgaan. Volgens het college verandert er voor de inwoners desondanks weinig. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad zelfs voor om de afvalstoffenheffing iets te verlagen.

Omdat er echter geen geld is voor grote projecten, heeft de gemeente aan de provincie Groningen een bijdrage van 900.000 euro gevraagd. Wethouder Lian Veenstra (SP) wil het geld besteden aan de opknapbeurt van het dorpshuis in Meeden en de christelijke basisschool Sjaloom.

Vandaag komt gedeputeerde en partijgenoot Eelco Eikenaar op bezoek om over de leefbaarheid van Meeden te praten. De gemeenteraad heeft al een miljoen euro aan de kant gelegd voor deze plannen. Veenstra hoopt verder dat fondsen een financiële bijdrage willen leveren. Uiteindelijk moet er zo'n 2,2 miljoen euro beschikbaar zijn om de plannen uit te voeren.

Opknapbeurt

Met dat geld wordt de naast het dorpshuis gelegen Sjaloomschool gerenoveerd en uitgebreid. Het pand gaat straks onderdak bieden aan een samenwerkingsschool van de Sjaloomschool en obs De Mieden en aan een nieuw integraal kindcentrum.

Een gloednieuw multifunctioneel centrum zit er financieel niet meer in. De gemeenteraad stelde hiervoor in juni 2014 nog maximaal 3 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is in de loop der tijd geslonken tot een miljoen euro. Het dorpshuis - inclusief sporthal - krijgt wel een flinke opknapbeurt.

De laatste begroting van de zelfstandige gemeente Menterwolde wordt behandeld in de raadsvergadering van donderdag 10 november. De begroting voor 2018 wordt volgend jaar opgesteld voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen, waarin Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer opgaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.