Menterwolde onder toezicht van provincie

De provincie Groningen plaatst Menterwolde in het nieuwe jaar over preventief begrotingstoezicht. Dat gebeurt omdat de gemeente geen sluitende begroting heeft gepresenteerd. Er is een tekort van 1,3 miljoen euro. Dat bedrag loopt tot 2018 naar verwachting op tot 1,8 miljoen euro. In dat jaar moet de gemeente zijn gefuseerd met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

Dat Menterwolde onder toezicht zou komen, was te verwachten toen burgemeester en wethouders de niet sluitende begroting presenteerden. De vier oppositiepartijen GroenLinks, VVD, CDA en PvdA schreven als reactie een brief op poten. Ze eisten op korte termijn een begroting waarbij het tekort was weggewerkt met bezuinigingsvoorstellen.

De vergadering waarin de begroting werd besproken eindigde in een politieke crisis. De SP-fractie zegde het vertrouwen op in coalitiegenoten Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde en het college werd demissionair. Inmiddels zijn Thea van der Veen (PvdA) en Jaap Borg (VVD) benoemd als wethouders van buiten.

De provincie laat dinsdag weten dat het eerdere toezicht op de gemeente Ten Boer gehandhaafd blijft. Zolang de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde in een herindelingsproces zitten blijven ook zij nog onder toezicht. De provincie zou in de loop van 2016 alsnog akkoord kunnen gaan met de begroting als Menterwolde reële maatregelen neemt om de tekorten weg te werken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.