Menzis buigt zich alsnog over zaak zieke Laurens (8)

Zorgverzekeraar Menzis gaat de zaak van de 8-jarige zieke Laurens uit Hoogezand toch nog een keer onder de loep nemen.

Jessica Winkelhorst van Menzis bevestigt dat er vrijdagmiddag contact is gezocht met kinderarts Jan Peter Rake van het Martini Ziekenhuis. ,,Ze hebben beloofd de zaak van Laurens opnieuw te bekijken’’, zegt Rake.

De kinderarts behandelt met een team specialisten de 8-jarige Laurens uit Hoogezand die de zeldzame stofwisselingsziekte GSD-3 heeft. Het is van belang dat hij om de twee uur eet om die ziekte onder controle te houden. Daarnaast slikt Laurens het medicijn Ritalin voor zijn ADHD, maar dit gaat ten koste van zijn eetlust. Daarom schreven zijn artsen hem een ander medicijn voor, dat ruim duizend euro per jaar extra kost. Volgens zorgverzekeraar Menzis valt dit niet onder de basisverzekering en komt Laurens niet in aanmerking voor een coulanceregeling. Dit leidde vorige week, na een stuk in Dagblad van het Noorden, tot verontwaardiging. Meerdere artsen lieten weten het onacceptabel te vinden dat de verzekeraar op de stoel van de dokter is gaan zitten. Een van hen is hoogleraar algemene kindergeneeskunde Pieter Sauer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij noemt de situatie absurd.

Menzis wil niet zeggen waar met Rake over wordt gesproken. Maar de kinderarts zegt dat de verzekeraar de kwestie-Laurens wil oplossen. ,,We juichen niet te vroeg, maar dit is mooi nieuws’’, zegt Christa Venema. De moeder van Laurens zegt de afgelopen week enorm veel steun te hebben gekregen. ,,Iedereen sprak er schande van dat Menzis niet wil vergoeden. Nu is er weer wat hoop.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.