Menzis-premie 12 euro duurder

Zorgverzekeraar Menzis verhoogt zijn basispremie volgend jaar met 12 euro per maand. Dat is meer dan veel andere zorgverzekeraars.

De zorgkosten gaan omhoog door de vergrijzing, dure geneesmiddelen en uitbreiding van het basispakket. Alle zorgverzekeraars halen geld uit hun eigen reserves om de premiestijging minder snel te laten oplopen. Menzis heeft minder goed gevulde kassen dan concurrenten als het Zuid-Nederlandse CZ en De Friesland. CZ laat de basispremie stijgen met 7,60 euro per maand en De Friesland met 8,25 euro. De grootste zorgverzekeraars van Nederland, Zilveren Kruis Achmea en VGZ, moeten hun premies nog bekendmaken.

,,Het raakt een keer op"

Waar Menzis vorig jaar nog 185 euro per verzekerde uit zijn eigen vermogen inzette om de premiestijging te dempen, haalt Menzis nu 103 euro per verzekerde uit die kas. ,,Ons eigen vermogen, de buffer, is geld van onze leden en dat gaat ook terug naar onze leden. Maar we kunnen niet eindeloos doorgaan dat geld terug te geven, het raakt een keer op’’, zegt financieel bestuurder Frank Janssen.

De premie van de meest gebruikte basisverzekering van Menzis wordt volgend jaar 119 euro per maand (is nu 107 euro). De goedkopere Basis Voordelig-polis gaat met nog een kwartje meer omhoog naar 103 euro. De duurdere restitutiepolis Basis Vrij gaat met hetzelfde bedrag omhoog naar 122 euro per maand. In de praktijk hebben veel verzekerden overigens een polis via een collectief, zoals hun werkgever, en hebben ze daarmee 5 tot 10 procent korting op de premie.

AV-pakketten

Tegenover de forse stijging van de basispremies staat dat de premies van de aanvullende (AV) pakketten van Menzis niet of zeer beperkt stijgen. Veel andere zorgverzekeraars laten die AV-pakketten juist ook met ongeveer 10 procent duurder worden. Bij Menzis blijven de goedkope AV-pakketten in prijs gelijk en stijgt een wat duurder pakket met 65 cent. De duurdere tandverzekeringen blijven ook in prijs gelijk.

Menzis heeft nog een aantal kleinere merken, zoals Anderzorg en de Hema-polis. Die maken de komende dagen hun premies bekend. Grote collectieve contracten heeft Menzis met de FNV, Ahold en PMA. Die krijgen dezelfde premiestijging voor de kiezen.

Vrijwel alle zorgverzekeraars verwachten dat de zorgkosten de komende jaren behoorlijk blijven stijgen. De premies dus ook.

Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.