Merckt wint ontwerpwedstrijd en mag bouwen op de Grote Markt

Het ontwerp Merckt heeft de hoekpandverkiezing gewonnen. Ontwikkelaar Mensenborgh gaat snel aan de slag met de sloop van het roze pand dat nu nog aan de Groninger Grote Markt staat.

Merckt is met afstand de winnaar geworden. Het ontwerp kreeg ruim 14,500 van de 20.500 stemmen. Dat is 71 procent. Zowel bij het publiek als bij de vakjury is Merckt favoriet.

,,Een pand dat nu al in de harten van de Stadjers is gesloten", zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

Dit vinden Stadjers ervan:

Online verkiezing

Twee weken geleden startte de gemeente een online verkiezing. Stemmers konden kiezen uit drie ontwerpen: Oosterling, Merckt en Groenn. In totaal werden er ruim 20.000 online stemmen uitgebracht.

Het pand dat als eerste uit de bus kwam, won daarmee 25 punten. Ook de jury mocht 25 punten weggeven voor het pand dat volgens hen het hoogst scoort op architectuur. De jury verdeelde daarnaast ook nog punten voor onderdelen als planning en duurzaamheid.

Nu staat er nog een roze geverfd oud pand, over pakweg twee jaar moet er een splinternieuw gebouw op de hoek van de oostwand staan. Een belangrijke plek voor de stad waar het uitgaansgebied, de Grote Markt en het winkelgebied samenkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.