Messendreiger agenten in Usquert moet naar kliniek

Een 40-jarige man is veroordeeld tot verplichte opname in een verslavingskliniek voor het bedreigen van twee agenten in Usquert eind vorige maand.

De alcoholverslaafde Fries was dakloos geraakt. Hij logeerde bij een vriend in Usquert. De verdachte was in de nacht van 30 juli na het nuttigen van veel bier volledig doorgedraaid. De man pakte volgens de vriend plotseling twee grote messen en was zeer bedreigend. Zijn kameraad belde de politie en vluchtte daarna zijn huis uit..

Agenten probeerde van buiten tevergeefs om de man met de messen te kalmeren. Uiteindelijk is de politie naar binnengegaan. In huis was de verdachte nog steeds in alle staten. Hij weigerde in eerste instantie om de messen weg te leggen. De man sloeg zeer dreigende taal uit. Hij riep tegen de agenten: ,,Als je een stap dichterbij zet, maak ik je dood. Ik ga iemand vermoorden. Daar ben ik toe in staat.”

De Fries verklaarde bij de politierechter dat hij zich totaal niets van het incident kan herinneren. ,,Als mijn vriend zegt dat het zo gebeurd is, dan zal dat wel zo zijn.” De officier van justitie vindt net als een verslavingsdeskundige dat de man hulp nodig heeft. ,,Het is veel te ver gegaan. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is en in dit geval waren bijna andere mensen de dupe geworden. Wat ontzettend knap dat de agenten hun professionaliteit hebben gehouden en hebben gezegd: ‘je hebt hulp nodig, leg je wapens neer.’ Daar zijn wel hele vervelende minuten aan vooraf gegaan.’’

De man is op de snelrechtzitting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Hij komt maandag vrij en moet dan verplicht worden opgenomen in een verslavingskliniek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.