Mestende pluimveehouder baalt van klagende omwonenden

Pluimveehouder Jasper Koning uit Wagenborgen voelt zich onnodig in diskrediet gebracht door klagende omwonenden. ,,Jammer dat het zo gaat.’’

De kuikenmester heeft donderdag opgeslagen mesthopen uitgereden over zijn land en daarna ondergeploegd. ,,Helemaal zoals het hoort en is toegestaan.’’

Vrijdag trokken omwonenden evenwel bij de gemeente Delfzijl aan de bel met klachten over ‘ een verschrikkelijke stank die over onze straat/wijk hangt’. De Omgevingsdienst Groningen heeft in opdracht van de gemeente een controle uitgevoerd.

De pluimveehouderij aan de Hoofdweg in het dorp ligt al langer onder vuur. De stank is volgens omwonenden niet meer te harden sinds het bedrijf vorig jaar uitbreidde naar drie stallen.

De kuikenhouder heeft op last van de gemeente aanpassingen getroffen. ,,De stankoverlast is al enkele maanden weg’’, aldus Koning.

Uit de wekelijkse rapportages van de Omgevingsdienst Groningen bleek dat eind juli echter nog niet was voldaan aan de vergunning. De gemeente zei toen dat de eigenaar direct nog enkele aanpassingen zou doorvoeren. Of alles nu in orde is, is onduidelijk. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

Omwonenden verwijten Delfzijl dat die niet ingrijpt en overwegen een rechtszaak tegen om strengere handhaving af te dwingen. Ze hebben nooit zelf contact gezocht met de pluimveehouder.

Koning: ,,Ik doe gewoon mijn werk. Volgens de regels heb ik mest uitgereden zoals zoveel boeren doen. En dat ruik je inderdaad even.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.