Met deze tips heb je de leukste Noorderzon van je leven (+ wat je echt niet moet doen)

Noorderzon staat op het punt van losbarsten en dat betekent: drukte op het gras van het Groningse Noorderplantsoen. Wij hebben dé tips om maximaal te genieten van het elf dagen durende festijn.

Do’s

✅ 1. Kom op tijd

Misschien een open deur, maar als je een muziekoptreden bij het water wil bekijken, zorg dan dat je op tijd bent. Deze optredens worden altijd druk bezocht en de beste plekjes stromen snel vol.

✅ 2. Laat je fiets (of auto) thuis

Het Noorderplantsoen is voor veel mensen makkelijk met de benenwagen te bereiken. Bovendien vind je je stalen ros na een avondje Noorderzon toch niet terug in de overvolle fietsenrekken. Bonus: van een stukje naar huis wandelen ontnuchter je ook nog eens.

✅ 3. Laat je een container in lullen

Laat de traditionele voorstellingen lekker voor wat ze zijn (waarschijnlijk heb je toch geen kaartjes) en stap spontaan een container binnen. Cultureel verantwoord én potentieel verrassend leuk.

✅ 4. Haal een hapje eten op Noorderzon

Je hoeft je er niet tot te beperken, maar overslaan is ook niet handig. Een klassieker op Noorderzon is het halen van steekijs of een schaaltje poffertjes. Dat mag niet ontbreken.

✅ 5. Neem een rubberbootje mee

Wil je de best seat in the house bij het hoofdpodium? Fix dan even een rubberbootje, zodat je lekker op het vijvertje naar muziek kan luisteren. Tip: een drankje halen is plotseling wat lastiger. Eerst even langs de bar dus.

Don’ts

❌ 1. Spreek niet bij de vijver af

Spreek je met vrienden af op Noorderzon? Ontmoet elkaar dan niet bij de vijver, want dat leidt geheid tot misverstanden. De eerste? Welke vijver, want er zijn er meer. En dan: welke kant van de vijver? Noord? Zuid? En welke kant is dat? Het is veel beter om bij een tentje af te spreken.

❌ 2. Ga niet naar Noorderzon om bij te kletsen

Ga niet naar Noorderzon met iemand met wie je nodig eens wilt bijkletsen. Dat lukt namelijk niet omdat je constant bekenden tegenkomt die aandacht vragen. Bewaar zo’n bijkletsdate maar voor na Noorderzon.

❌ 3. Loop niet tegen de stroom in

Loop niet tegen de mensenstroom in. Het is beter om je mee te laten voeren met de massa, dat scheelt bakken vol onnodige irritaties en geërgerde blikken. En je bent waarschijnlijk nog sneller op de plaats van bestemming ook.

❌ 4. Ga niet naar Noorderzondag (tenzij je kinderen hebt)

Heb je een hekel aan kinderen of kinderwagens? Kom dan maar niet op de Noorderzondag. Alle Noorderzonfans met baby’s en kinderwagens besluiten namelijk op die dag een wandeling te maken over het festivalterrein. De zondag wordt niet voor niets de kinderwagenparade genoemd.

❌ 5. Neem zelf geen drank mee

Veel bezoekers nemen een fles drank mee in de tas en hangen dan rond bij Noorderzon. Lekker makkelijk, want het is een stuk goedkoper en je hoeft niet meer in de rij te staan voor een drankje. Maar volgens de echte Noorderzonfan hoort het niet. Kom je naar Noorderzon, haal dan ook gewoon daar je drankje.

❌ 6. Pulk niet aan tape

Wie in de stad een reep witte tape op stoep of straat geplakt ziet en denkt, weg met die troep: niet lospeuteren a.u.b. De lijn geeft de (achterwaartse) looproute aan van Reverse, een bijzonder project van Joost Bellinkx.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.