Een coronatest is niet zo gepiept. Het is geen kwestie van de stekker in een apparaat en je kan los. Bij Certe draaien ze op volle toeren, wat betreft coronatesten. „Het plafond is bereikt.”

Met duizend coronatesten per dag zit Certe op de top van zijn capaciteit. Meer kan ook niet, want daarvoor ontbreekt personeel en apparatuur.

,,We hebben in een paar weken tijd al enorm opgeschaald. De eerste week deden we tientallen testen per dag. Het toont dat we als bedrijf ontzettend flexibel zijn. Dat is knap, want het is niet zo dat we ergens een stekker in een apparaat zetten en dat we los kunnen. Onze testen, of mensen het coronavirus hebben, moet zekerheid bieden. Dat leveren we. En voor de duidelijkheid: we testen alleen, volgens het RIVM-protocol, mensen die klachten hebben. Je hoort zoveel mensen zeggen, waarom wordt niet iedereen getest. Dat is onmogelijk, maar heeft ook geen zin. Het geeft schijnveiligheid. Want, vandaag ben je gezond en morgen heb je het virus.”

Certe doet voor alle ziekenhuizen in Noord-Nederland onderzoek naar infectieziekten en voor veel ziekenhuizen klinische chemie. De stichting richt zich kortweg op medische diagnostiek en advies. De laatste weken is het nagenoeg alleen maar corona-onderzoek wat de klok slaat.

Hoeveel voorraad moet Certe hebben?

Certe-bestuurder Harjan van Dam begint iedere morgen met overleg met het coronakernteam. ,,De vragen zijn dan: zijn we in staat de acute noodzakelijke coronazorg te leveren, hebben we voldoende testmateriaal, zijn de voorraden op orde en zijn er voldoende medewerkers. Het is dagelijks schakelen en eventueel besluiten nemen. Maar voorlopig hebben we van alles voldoende. Je hoort weleens zeggen: waarom was er onvoldoende voorraad? Dat vind ik te simpel. Want, hoeveel moet je hebben? Je moet ook kijken naar houdbaarheidsdatum en je moet daarnaast telkens de vraag stellen wat een voorraad mag kosten en hoeveel er dan nodig is. Trouwens, voor zo’n pandemie hadden we ook geen draaiboek. Voor een periode van ijzel hebben we dat bijvoorbeeld wel.”

Een van die besluiten die Certe heeft genomen is het sluiten van priklocaties. Van de honderden locaties in Groningen, Friesland en Drenthe zijn er bijvoorbeeld nog twintig open. Domweg omdat de productie is gekelderd. Van Dam schat dat er zeker tussen de 60 en 80 procent minder opdrachten zijn binnengekomen. In geld uitgedrukt gaat het om enkele miljoenen euro’s verlies van omzet.

Ik weet niet wat een coronatest kost

De coronatesten vangen de dalende productie ook niet op. ,,Ik weet niet eens wat zo’n test kost. Wij willen er in ieder geval geen winst op maken, dat past niet bij dit moment en deze situatie. Als we bij Certe op jaarbasis al winst maken, komt deze altijd weer ten goede aan de organisatie.” De impact van omzetverlies kan Van Dam nu nog niet inschatten. ,,Wie weet wordt er in het najaar weer veel meer diagnostiek aangevraagd. Maar het is logisch dat we minder opdrachten krijgen van de Noordelijke ziekenhuizen en huisartsen. Er is ook minder aanloop van patiënten.”

Tientallen Certe-medewerkers van de circa 950 fte’s zitten daarom nu thuis. Trombosezorg en aangevraagd huisbezoek wordt wel gedaan. Toch merkt Van Dam de laatste dagen dat de loop van de patiënt naar het ziekenhuis of huisarts voorzichtig iets toeneemt. ,,Je kunt een gang naar de huisarts ook niet te lang uitstellen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus