Met vier miljoen steken otters en bevers veilig over

Onderzoek wijst uit dat er allerlei oplossingen zijn om te voorkomen dat nog meer otters en bevers worden doodgereden op de snelwegen A7 en A28. Kosten: vier miljoen euro.

Een ‘grote’ maatregel is de bouw van een faunatunnel van bijna een meter doorsnelde onder de weg. De aanleg van rasters en loopplanken in bestaande onderdoorgangen zijn iets goedkoper. De bestaande fietstunnel onder de A28 ter hoogte van Glimmen kan zo worden ingericht, dat ook dassen en reeën er gebruik van kunnen maken.

De oplossingen staan vermeld in onderzoek waarvoor de provincie Groningen het initiatief heeft genomen. Gekeken is vooral naar hoe de A28 beter passeerbaar kan worden gemaakt voor dieren. Behalve de provincies Groningen en Drenthe zijn ook Rijkswaterstaat, de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Haren, Waterschap Hunze en Aa’s en natuurorganisaties betrokken.

Volgens de provincie lopen niet alleen otters en bevers gevaar. Ook soorten als de waterspitsmuis, ringslang, heikikker, poelkikker, das, wezel, hermelijn, boommarter en ree willen de A28 over. ,,Zeker als natuurgebieden in Drenthe en Groningen zich in de toekomst nog beter ontwikkelen. De A28 ligt als een barrière in de grote natuurgebieden ten westen, ten zuiden en ten oosten van Groningen.’’

Sinds 2012 zijn vijf otters doodgereden. Ook reeën, dassen en steenmarters overleven hun pogingen om de A28 over te steken vaak niet. Volgens het onderzoek is dit probleem met faunavoorzieningen zoals faunatunnels, rasters en loopplanken in bestaande onderdoorgangen goed op lossen. De vier miljoen euro die daarvoor nodig is, zou volgens de provincies en Rijkswaterstaat ook deels uit Den Haag moeten komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.