Een kop koffie in de binnentuin, de buurman helpen een lamp te vervangen of samen sleutelen aan de motor. ‘Ouwe knarren' zitten anno 2016 niet achter de geraniums. Daarom: een Knarrenhof.

De zestiger komt met een Harley Davidson zijn straat in ploffen, opent de voordeur en probeert de motor de gang in te rijden. Dat gaat niet. Te smal. ,,Houden ze bij de bouw van deze luxe appartementen voor krasse knarren geen rekening mee. Ze gaan ervan uit dat wij niet meer op een motor, maar op een snorfiets rijden.''

Tot zover de sketch van Van Kooten en De Bie. De waarheid, merken veel ouderen. Daarom: Knarrenhof: Een woonwijkje waarin senioren bij elkaar kunnen wonen. Ingericht zoals ze zelf willen. Met ruimte voor die Harley en altijd iemand in de buurt die kan helpen de stoep te vegen, een lamp te vervangen, of mee kan rijden naar het ziekenhuis. Omdat de kinderen ver weg wonen en de senioren nog niet naar een verzorgingshuis willen.

Liedeke Reitsma (63) zou er dolgraag wonen. Volgens haar is het de oplossing voor onze steeds ouder wordende samenleving. Ze bedacht het plan en werkte het uit met projectontwikkelaar Peter Prak en architect Eerde Schipper. In het hele land liggen ideeën voor een Knarrenhof. Groningen of Zwolle is het eerste dat gebouwd gaat worden.

De woningen komen rondom een gezamenlijke binnentuin. De huizen zijn gelijkvloers en zo gebouwd dat zelfs hoogbejaarden er kunnen blijven wonen. Deuren zijn zo breed dat er een rolstoel door kan, de badkamer heeft ruimte voor een brancard, mocht iemand ooit liggend moeten douchen. In het hof is ook plek voor een gezamenlijke ruimte waarin een huisarts of een fysiotherapeut wekelijks terechtkan, een plek voor gasten die willen overnachten en een ruimte waarin mensen kunnen sleutelen aan Harleys. Of rollators natuurlijk.

Prak merkt dat de animo enorm is. Hij reist het hele land door om de plannen te presenteren. Met geïnteresseerden richt hij verenigingen op die verder gaan met de ideeën. In Groningen en Zwolle zijn de plannen het verst gevorderd. In Groningen zijn een paar plekken in beeld. In Beijum is plek voor elf woningen, in Vinkhuizen voor zestien.

,,De oudere van nu is iemand van na The Beatles en de Stones'', zegt Prak. ,,Iemand die stoere jasjes draagt en spijkerbroeken.'' Nog lang niet rijp voor een verzorgingshuis, wil hij maar zeggen. Maar iemand die wel al nadenkt over hoe het leven eruitziet als de spieren strammer worden en de haren grijzer.

,,Bij mijn presentaties vraag ik wie kinderen in de buurt heeft die mantelzorg kunnen leveren. Zo'n 15 procent van de handen gaat dan omhoog. Als ik vraag wie wel eens een buurman of -vrouw helpt is dat 90 procent'', zegt Prak. Die indicatie vormt het fundament van het Knarrenhof.

De Nederlandse samenleving wordt in rap tempo ouder. Over een paar jaar is meer dan de helft van de bevolking 50-plusser. Dat komt vooral door de grote groep babyboomers. Tegelijk moeten ouderen langer zelfstandig blijven, omdat er minder geld is voor de zorg.

Hoogleraar Geriatrie en Ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het Universitair Medisch Centrum Groningen ziet wel wat in zo'n Knarrenhof. Ze spreekt geregeld patiënten waarvan de kinderen werken of ver weg wonen. ,,Met gelijkgestemden om je heen hoeft dat geen probleem te zijn.''

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. De Rooij: ,,Het werkt dan om mensen op te zoeken, bij een koor te gaan bijvoorbeeld. In zo'n hofje zijn die mensen al samen.'' Wonen in een hof kan volgens haar voor vreugde zorgen. ,,Mensen zijn betrokken bij elkaar. Het zorgt voor een minder anonieme samenleving. Als je elkaar kent is het veel minder lastig om hulp te vragen.''

De leeftijd van de geïnteresseerden loopt uiteen van zo'n 45 tot 85. De meesten zijn rond de 60. Bedenkster Reitsma denkt dat het belangrijk is dat de leeftijden uiteenlopen. ,,Als ze allemaal 85 zijn, kan niemand een dakgoot schoonmaken.'' Reitsma woont nu in een flat in Zwolle. ,,Ik mis de vogeltjes, de tuin, buiten zijn.''

Het hof in Zwolle moet een grote worden met zo'n vijftig woningen. Die zijn verdeeld over drie kleinere hofjes. Wonen kan voor de prijs van sociale huur tot kopen van een woning. Het duurste huis wordt zo'n 270.000 euro. De verschillende woningen moeten door elkaar komen te staan.

Dit plan mag nieuw zijn, wonen in een hofje is eeuwenoud. In de stad Groningen zijn er tientallen te vinden. Prak is er met een bus vol geïnteresseerden langsgegaan om alvast wat sfeer te proeven.

De planontwikkelaar begint liever vandaag dan morgen met de bouw. Maar daarvoor is geld nodig. De bedenkers zoeken een investeerder die het plan op weg helpt. Prak is al een tijd bezig met het project, maar het heeft nog niets opgeleverd. ,,Het is nog liefdewerk oud papier nu.'' Bedoeling is dat hij en de architect uitbetaald worden als een investeerder gevonden is.

Reitsma trekt liever vandaag dan morgen in een Knarrenhof. Of dat lukt, is afwachten. Ze is een van de velen die in Zwolle op de lijst staan. Bovendien ligt de huur vermoedelijk hoger dan in haar huidige woning. ,,Maar ik heb er zo vreselijk veel zin in. Het moet lukken. Desnoods eet ik een jaar droog brood.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen