Metamorfose van Langeleegte

Deze zomer starten de eerste werkzaamheden die moeten leiden tot Leer- en Sportcampus De Langeleegte. De metamorfose van een roemrucht stadion.

Wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen): ,,We beginnen met de aanleg van een kunstgrasveld dat na de zomer klaar moet zijn. Daarna gaan we gestaag verder.’’

De tijden van betaald voetbal aan de Langeleegte zijn voorbij. De toekomst is voor sportontwikkeling en scholing van jongeren uit Veendam en verre omgeving. Die kunnen straks terecht op Leer- en Sportcampus De Langeleegte. In een nieuw complex, waar de gemeente, Winkler Prins scholengemeenschap en sportclubs samenwerken. Uitgewerkte plannen van ingenieursadviesbureau Sweco (voorheen Grontmij) liggen klaar.

Facelift

De omgeving van het stadion ondergaat een facelift. Zeker 15 miljoen euro kosten de werkzaamheden. In 2019 moet het sportcomplex klaar zijn. Vorige zomer stemde de gemeenteraad van Veendam in met de plannen. Een historisch besluit werd het toen genoemd. De meeste procedures zijn doorlopen. Het werk kan beginnen. De wethouder weet het zeker: ,,Dit wordt een van de mooiste sportcomplexen van Noord-Nederland met een prominente plek voor het roemruchte stadion. Een complex waar de combinatie leren en sport wordt aangeboden.’’

Het bestaande complex gaat compleet op de schop. Er zijn verschillende ‘interne verhuizingen’. Voetbalclub Veendam 1894 vormt het hart van het nieuwe leer- en sportpark. Op het huidige hoofdveld komt het nieuwe hoofdgebouw van de Winkler Prins. Verder is er een nauwe samenwerking met wielervereniging Stormvogels die straks gebruik kan maken van een wielerbaan van 1500 meter rond het complex waar ook Judoschool Veendam een dojo krijgt.

Op verkeersgebied verandert er veel. De gemeente gaat in gesprek met de buurt om de plannen toe te lichten. De kruising Raadsgildenlaan/Robijnlaan wordt aangepakt. Een deel van de Robijnlaan, voor de school, wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Bij de hoofdingang komt een parkeerplaats voor 325 auto’s die ook gebruikt kan worden door bezoekers van de naastgelegen begraafplaats. Op die manier hoopt de gemeente de parkeerdruk aan de Langeleegte te verminderen.

menu