Mevrouw Hendriks (86) raapt elke dag Gronings zwerfvuil met haar rollator (+video)

Dagelijks wandelt ze door Groningen met haar rollator, op jacht naar zwerfvuil. De 86-jarige Gerrie Hendriks speurt naar plastic, blikjes en ander zwerfafval. „Ik hoop dat mijn rondje aanstekelijk werkt.”

„Ik hoop dat mensen mijn voorbeeld opvolgen”, vertelt de 86-jarige Gerrie Hendriks uit Groningen aan de Groninger nieuwssite Sikkom . „Het is zo’n rommel overal. Als iedereen elke week een beetje rotzooi opruimt, dan wordt de wereld een stuk schoner.”

Dagelijks loopt ze een rondje in haar buurt, door en om winkelcentrum De Beren in Groningen.

Ondank dat mevrouw Hendriks van oorsprong geen Stadjer is, woont ze al jaren samen met haar man aan de Bloemsingel, om de hoek bij de Jumbo. Om de verveling tegen te gaan, trekt ze er dagelijks op uit voor een klein rondje. Even langs de apotheek aan het Boterdiep, de hoek om bij het politiebureau en dan weer de hoek om naar het plein van het winkelcentrum. Het is maar een klein ommetje, maar ze doet er snel een half uur over.

Afvalzakje aan haar rollator

Die dertig minuten komen vooral omdat ze om de paar meter stopt om vuil op te rapen en in het zakje te stoppen dat aan haar rollator bungelt. Op het plankje staat een doos voor de grotere troep.

loading

Het opruimen begint direct nadat ze haar huis heeft verlaten.

In de bosjes voor haar deur ligt van alles. Papiertjes, plastic en een blikje drinken. Ze stapt met één been de bosjes in, houdt haar rollator stevig vast en bukt behoedzaam om het blikje op te rapen. Dat zit nog vol met energiedrank.

Geduldig houdt ze het blikje op de kop zodat de plakkerige smurrie eruit drupt. Daarna stopt ze hem weg in haar vuilniszakje. En ze spot alweer de volgende vervuiling. Dit keer wat suikerpapiertjes en plastic dat tussen de bosjes en enkele geparkeerde fietsen ligt.

„Aaah, jammer, daar kan ik net niet bij.”

De daad zorgt voor euforie

Hoewel, met een uiterste inspanning, kan ze er met de top van haar teen toch bij, waardoor ze de rotzooi naar zich toe kan trekken en oppikken. De daad zorgt voor wat euforie, maar niet voor lang.

Even verderop ligt alweer allemaal troep. In de twintig meter van haar voordeur tot de kruising van het Boterdiep en De Beren bukt ze een stuk of tien keer naar de grond om troep op te pakken. „Er is vandaag meer rotzooi dan normaal”, constateert ze.

Om de hoek is het een stuk beter. Op het Boterdiep voor de apotheek ligt amper wat. Alleen wat vastgekoekte kauwgom en sigarettenpeuken. „Waar mensen met hun mond aan hebben gezeten, pak ik niet op. Wie weet wat ze allemaal onder de leden hebben.”

Vingers waar steeds minder gevoel in zit

Ook de Korreweg bij het politiebureau ligt er schoon bij. „Misschien komt dat omdat de politie hier zit, dat mensen toch wat voorzichtiger zijn met het achteloos weggooien van troep.”

Maar op het winkelplein is het raak. Vlak voor de ingang van de supermarkt spot ze een plastic hoesje van een telefoon. Met veel pijn en doelgerichtheid raapt ze het op. Voorzichtig diep door de knieën, een paar keer misgrijpen met vingers waarin steeds minder gevoel zit, en dan beet.

loading

Een glimlach verschijnt op haar gezicht.

Vluchtelingen, oceanen en 37 luiers

Ze haalt voldoening uit het dagelijkse opruimrondje, vertelt ze. Zorgen maakt ze zich ook. „Van de week vonden we 37 luiers. Niet verpakt in een vuilniszak, maar klakkeloos op straat gedeponeerd. Mijn buurman heeft die opgeruimd, voor mij is dat wat te veel. Waarom doen mensen dat?”

Het is volgens haar illustratief voor de staat van de wereld. „Kijk nou naar de oceaan en al die berichten over hoe plastic de aarde verovert. Dat is echt niet goed. Ik hoop dat de mensheid het kan oplossen, maar ik heb er een hard hoofd in.”

Het gaat hard achteruit, aldus mevrouw Hendriks. „De wereld wordt er niet fijner op. Mensen zijn asocialer en veel meer met zichzelf bezig dan met het collectief. Dat zie je terug in de verdeling tussen arm en rijk, alle oorlogen en hoe mensen met vluchtelingen omgaan. Maar je ziet het ook in het milieu. De plastic soep is er een voorbeeld van. En de extreem warme en droge zomer komt ook door hoe wij met de aarde omgaan. Het komt niet goed als we zo doorgaan. Mijn man en ik maken het allicht niet meer mee, maar ik vrees het ergste voor de toekomst.”

loading

Belonen met een ijsje of rijksdaalder?

Mevrouw Hendriks hoopt heel erg dat haar dagelijkse rondje aanstekelijk werkt. Dat andere mensen haar voorbeeld opvolgen. Dat er een beweging ontstaat.

„Van de week zag een jongeman mij worstelen met een lollystokje, die kan ik door mijn reuma niet goed oppakken. Hij hielp me spontaan en vroeg waarom ik het deed. Ik heb het uitgelegd, hij vond het een nobel streven en had er waardering voor. Maar toen ik vroeg of hij mijn voorbeeld wilde opvolgen, begon hij een beetje schamper te lachen.”

Ze verbaast zich erover. „Als iedereen elke week een half uurtje vrijmaakt om de omgeving op te ruimen, dan wordt het al een stuk schoner en leefbaarder. Desnoods trekt de gemeente er wat geld voor uit. Kinderen doen bijvoorbeeld alles voor een ijsje. En volwassenen beloon je met een rijksdaalder. En als mensen arm zijn, geef je ze wat meer.”

De jeugd heeft de toekomst

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen, zegt ze. Vroeger was het anders, vertelt de kranige mevrouw. Toen kwamen mensen minder in de verleiding.

loading

„De bakker bracht het brood thuis, zonder plastic zak. De groenteboer stopte alles in een grote papieren zak. Nu kopen mensen een broodje, eten het onderweg op en gooien de plastic verpakking op straat”, sombert mevrouw Hendriks. „Kijk, al deze suikerpapiertjes en roerstokjes zijn van bouwvakkers die hier in de buurt bezig zijn. Die drinken een kopje koffie in de pauze en gooien de rotzooi zomaar op straat. Dat gebeurde vroeger niet.”

Ondanks deze teneur heeft ze vertrouwen in de nieuwe generatie. „Ik hoop en denk dat de jongeren wat bewuster zijn van hun omgeving.”

***

Dit verhaal is geschreven door Willem Groeneveld van Sikkom , een nieuwssite vol verhalen over de stad Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video