Mevrouw Naberman (82) uit Groningen kan haar hond Johnny niet meer zelf uitlaten. Buren helpen haar uit de brand. 'Ik hoef niet meer bang te zijn dat hij niet buiten komt'

Vijf keer per week belt Esmeralda aan bij Maria Naberman in de Indische Buurt in Groningen. Dan springt Johnny op. Hij rent naar de voordeur en begint woest te blaffen. Hij mag naar buiten.

‘Een nieuwe hond voor ma’

Johnny is een yorkshire terriër. De 82-jarige Naberman kreeg hem negen jaar geleden. Haar man en vorige hond waren vlak na elkaar overleden. „Ik was zó verdrietig en toen dacht mijn zoon: ik koop een nieuwe hond voor ma.”

Het klikte niet meteen. Mevrouw Naberman zat zo in de put dat ze Johnny nauwelijks zag. Tot hij naar haar toe liep. „Hij legde zijn pootjes op me en gaf me een kus. Toen ging er een beetje verdriet weg en er kwam een beetje geluksgevoel terug.”

Wie moet met hem lopen?

Naberman genoot van haar hondje. Maar haar gezondheid ging achteruit. „Ik zie slecht en mijn beide benen doen me zeer. Het kon niet meer.” De buurvrouw schoot te hulp en een tijd later sloot Lotte Bergman aan. Zij plaatste een oproepje op Facebook .

loading

„Daar kwamen tientallen reacties op.” De Groningse bleef met een paar kandidaten over, waaronder Esmeralda. „We zijn nu met zijn zessen”, zegt Lotte Bergman.

De zes uitlaters wonen allemaal in de buurt. Twee keer per dag wordt er aangebeld bij mevrouw Naberman. Johnny springt op, zij kan blijven zitten. „Dit betekent veel voor mij. Ik hoef niet meer bang te zijn dat hij er niet uit komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video