Middelbare scholen Hoogezand gaan intensief samenwerken

De vmbo-school CSG Rehoboth gaat op in het dr. Alettta Jacobs College in Hoogezand. De scholen gaan intensief samenwerken.

Beide middelbare scholen hebben te maken met een krimp van rond de 20 procent en vissen in dezelfde vijver. Als ze elkaar blijven beconcurreren kunnen ze waarschijnlijk niet alle richtingen en alle vakken meer in de been houden. ,,We vinden het onwenselijk dat op termijn de kwaliteit en het keuzeaanbod van het voortgezet onderwijs in Hoogezand onvoldoende zal zijn’’, zo zeggen de bestuurders Nol Benders (Rehoboth) en Ineke de Roo (Aletta Jacobs).

Aardbevingen

De samenwerking heeft ook te maken met de aardbevingen. Beide schoolgebouwen moeten worden verstevigd. Vanwege de teruggang van leerlingen passen alle leerlingen van CSG Rehoboth over vijf jaar in het Aletta Jacobs College aan de Sportlaan. De bestuurders vinden het maatschappelijk niet verantwoord om zowel het gebouw van Aletta als dat van Rehoboth bouwkundig te versterken terwijl er in beide gebouwen leegstand is. Daarnaast zou de exploitatie van beide scholen onder druk komen te staan, omdat de uitgaven voor het aantal vierkante meters niet in verhouding zijn tot het aantal leerlingen.

De scholen werkten de afgelopen jaren al samen. Ze hielden een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst, delen het decanaat, regelen samen de maatschappelijke stage en houden samen een beroepenmarkt. Ook hebben ze afspraken over de doorstroom van vmbo-leerlingen van het Rehoboth naar de havo van het Aletta Jacobs College.

Breed onderwijsaanbod

De samenwerking van beide scholen komt voort uit de afspraken die alle middelbare scholen en het mbo in de provincie Groningen twee jaar geleden maakten. Ze besloten elkaar niet meer te beconcurreren, maar samen te werken om zo zoveel mogelijk onderwijsrichtingen in de been te houden. Daardoor kan het voorkomen dat jongeren iets verder naar een school van hun voorkeur moeten fietsen, maar wel dat het onderwijsaanbod breed blijft. Leerlingen hoeven voor bepaalde vakken en richtingen niet uit te wijken naar bijvoorbeeld de stad Groningen.

In verband met krimp gingen meer middelbare scholen samen. Het Ommelander College Appingedam fuseerde in 2011 met het Fivel College Delfzijl tot het Eemsdeltacollege. Het Dollard College in Scheemda sloot in 2013 de deuren en het Noorderpoort in Musselkanaal en Stadskanaal droeg een jaar later zijn leerlingen over aan Ubbo Emmius in Stadskanaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.