Middelstum wil bij Hoogeland

Het dorp Middelstum wil bij de gemeente Hoogeland. Dat concludeert inwoner Marko Datema na een enquête op Middelstum-info.nl.

Uit een vragenlijst op de lokale website blijkt volgens hem dat 96 procent van de dorpelingen kiest voor gemeente Hoogeland, die straks gevormd wordt door Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Middelstum ligt in de gemeente Loppersum. Wat daarmee gebeurt is nog onduidelijk. Een mogelijkheid is samengaan met Delfzijl en Appingedam, maar de gemeenteraad heeft die optie tot dusver afgehouden.

Datema wijst er op dat Middelstum van oudsher bij het Hoogeland hoort. De voormalige zelfstandige gemeente Middelstum was historisch gezien onderdeel van het geografisch gebied. Als enig dorp in de gemeente Loppersum ligt het ten westen van de Eemshavenweg (N46).

Hij maakt uit de enquete op dat ook veel bewoners ernstige twijfels hebben bij een fusie met Appingedam en Delfzjil. Een groot deel van het dorp is gericht op omliggende dorpen als Uithuizen, Winsum en Bedum.

Nu de provincie Groningen vaart zet achter de herindeling voelen Middelstumers zich buitenspel gezet. Dat wordt nu kenbaar gemaakt aan de betrokken gemeenteraden. De herindeling staat donderdag op de agenda in Bedum, De Marne, Winsum, Eemsmond en Appingedam. De vragenlijst werd woensdagavond online gezet en was binnen twaalf uur al door 75 inwoners ingevuld.

Daaruit blijkt dat 97 procent van de deelnemers DAL afwijst. Ook vinden de dorpelingen dat er een referendum moet komen. Als dat er komt zal 96 procent van de ondervraagden kiezen voor Hoogeland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.