Midden-Groningen komt uit de kast

De gemeente Midden-Groningen steekt op 11 oktober 2016 de Regenboogvlag uit voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Trainingsdagen

Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, gemeenten die met ingang van 1 januari 2018 fuseren tot Midden-Groningen, steken niet alleen de vlag uit voor anders geaarden, maar organiseren ook trainingsmiddagen.

In overleg met het onderwijs, de welzijnsclubs, politie, sportclubs en wijkorganisaties worden trainingen gegeven in de omgang met anders geaarden aan eigen medewerkers en leden van de sociale teams.

Midden-Groningen maakt zo duidelijk dat het belangrijk is dat anders geaarden meedoen in de samenleving. 11 oktober is de internationale Coming Out Day (laat zien wie en wat je bent-dag).

Gelijkwaardige behandeling

Met de stichting LGBT die de sociale acceptatie van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders wil bevorderen, en COC Groningen/Drenthe worden mogelijkheden onderzocht voor het opzetten van gerichte activiteiten. In eigen publicaties benadrukken de drie gemeenten nog sterker de gelijkwaardige behandeling van alle inwoners.

De fractie van Lokaal Perspectief, een lokale politieke partij in Hoogezand-Sappemeer, vroeg het college van B en W in januari 2015 meer te doen voor homoseksuelen en transgenders. In een discussie over het lokale gezondheidsbeleid merkte fractiemedewerker Henk Boonstra op dat daarin niets wordt gezegd over homoseksuelen. Wethouder Peter Verschuren (SP) van Hoogezand-Sappemeer zei toen als wethouder in Groningen het belang van een goed homobeleid te hebben leren kennen. Hij beloofde de kwestie op de kaart te zetten.

Boonstra zegt blij te zijn dat de gemeenten het initiatief ondersteunen. ,,Dat is sneller gegaan dan verwacht. Voor Midden-Groningen is dit een stap voorwaarts.’’

Bezorgd

Lokaal Perspectief zegt wel bezorgd te zijn over hoe alle niet-Nederlanders, ‘die een minder positief of sterk afwijkende mening hebben ten aanzien van anders geaarden’, bij het initiatief betrokken worden.

,,Met de grote toestroom van vluchtelingen en de bijbehorende problematiek wordt dat alleen maar versterkt’’, tekent Boonstra aan. ,,Van een actieve rol van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers verwacht ik wat dat aangaat weinig tot niets. Vanuit de drie gemeenten reken ik op een sturende rol in de vluchtelingenopvang in Kolham.’’

Koplopers

Verschuren noemt Nederland één van de koplopers als het gaat om sociale acceptatie van homoseksuelen en transgenders. ,,Uit signalen blijkt dat er heel wat te verbeteren valt. Als bestuurders willen wij dat iedereen zich bij ons op zijn gemak voelt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.