Midden-Groningen worstelt met tijdelijke toegangsweg Vosholen

Tijdelijk of niet; aan en afvoerwegen in de nieuwbouwwijk Vosholen zijn niet altijd veilig. Een alternatieve, veiliger weg aanleggen wordt moeilijk.

Jarenlang gebeurde er weinig tot niets. De economische recessie trof ook de woningbouw in nieuwbouwwijk Vosholen in Sappemeer. Maar sinds een tijdje wordt ook daar weer volop gebouwd. Met alle drukte die dat met zich meebrengt.

Schoolvakanties

De schoolvakanties zijn begonnen en de bouw ligt over twee weken stil. Maar behalve woningbouw start na de bouwvak ook de herbouw van kindcentrum Vosholen, na de schoolvakantie gaat de Theo Thijssenschool weer los. Ouders die hun kinderen bij school afzetten en ophalen, maar ook kinderen die zelfstandig naar school gaan; het verdraagt zich allemaal slecht met zwaar bouwverkeer.

Van de rotonde in de Kalkwijk roept het bouwbord toe ‘Vosholen, daar kom je thuis’. Hoe, dat is even de vraag want het bord daarnaast zegt met zwarte letters op een gele ondergrond ‘Boomgaard/T. Thijssenschool volg omleiding’, maar welke omleiding en hoe die te volgen blijft een raadsel.

Toegangsweg

De (tijdelijke) toegangsweg vanaf de rotonde in de Kalkwijk, bestaat uit klinkers en is langs de kanten en in de bochten kapotgereden. Bouwcontainers en hopen zwarte grond belemmeren het zicht in de bochten. Om het af te maken volgt de waarschuwing; ‘Bouwterrein, betreden op eigen risico’.

In Vosholen verwijzen de straatnamen naar het verleden van tuinbouw. Bewoners hebben er adressen aan Boomgaard, Tuinderij en Landerijen. Het huis mag dan tot tevredenheid zijn; dat zijn aan- en afvoerwegen niet.

Aan gort gereden

,,Wij wonen sinds kort in de nieuwbouwwijk Vosholen. Daar gaat nogal al wat fout met de aanleg van de definitieve toegangswegen. Het bouwverkeer levert levensgevaarlijk situaties op. Iedereen betreurt het en aan niemand ligt het. De stoep wordt totaal aan gort gereden en als de kinderen naar school gaan ontstaan er gevaarlijke situaties van bouwverkeer en auto's.’’

Bewoners verwijten de gemeente Midden-Groningen, projectontwikkelaars en bouwers een lakse, moedeloos makende houding. ,,Een paar tijdelijke ingegrepen zouden het al een stuk veiliger maken. Schades zijn aan praktisch aan de orde van de dag, het wachten is op het eerste grote ongeluk.’’

Heel weerbarstig

De gemeente noemt de materie heel weerbarstig. ,,We moeten een oplossing vinden, maar de gemeente is geen grondeigenaar. Daardoor is het aanleggen van een tijdelijke weg moeilijk, aangezien zo’n weg over kavels zou moeten lopen die dus geen eigendom van de gemeente zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.