Milieuregelexperts uit hele wereld naar Stad

Wetenschappers en beleidsmakers uit alle delen van de wereld zijn donderdag in Groningen voor een internationaal congres over milieuregelgeving.

,,We bespreken hoe landen en internationale gemeenschappen milieuafspraken denken te realiseren, zoals die van de klimaattop in Parijs. En wat er tot dusver van terechtkwam’’, zegt gastheer Stefan Weishaar van de Rijksuniversiteit Groningen.

CO2-uitstoot beperken

Wet- en regelgeving, financiële stimuleringsmaatregelen en belastingen geven milieubeleid gestalte. Die kunnen elkaar versterken maar ook tegenwerken. Zowel binnen een land als internationaal. Milieuwetenschappers, politicologen, economen en juristen proberen de maatregelen zo slim mogelijk te koppelen.

,,Het Europese beleid om CO2-uitstoot te beperken door daar een prijs op te zetten, is mislukt’’, zegt Weishaar. ,,Het tarief was zo laag dat er zelfs nieuwe kolencentrales bij kwamen.’’

Wadlopen en bezoek aan Bourtange

Een van de sprekers is de Duitse wetenschapper en politicus Ernst Ulrich von Weizsäcker (77). Weishaar is trots dat de bijna 150 experts voor hun 17de tweedaagse congres in Groningen zijn neergestreken en niet in Amsterdam. Ze gaan zaterdag nog wadlopen en nemen ook nog een kijkje in de Menkemaborg en in Bourtange.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.