Miljard uitgegeven in bevingsgebied

In het aardbevingsgebied in Groningen is al meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan schadeherstel, versteviging, preventie en onderzoek.

Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. In totaal is er tot 1 oktober 1 miljard en 89 miljoen euro uitgegeven. Het geld is afkomstig van de NAM.

Regelingen

Het grootste deel van het geld ging naar de afhandeling van de schade: ruim 520 miljoen euro. Dat bedrag is veel hoger dan enkele jaren geleden werd voorzien bij het sluiten van het bestuursakkoord voor Groningen. Toen werd ervan uitgegaan dat 250 miljoen euro genoeg was voor het schadeherstel. Er zijn tot nu toe in totaal 74.797 schademeldingen ingediend.

Dik 160 miljoen euro is besteed aan de waardevermeederingsregeling, onder meer ten behoeve van subsidie voor energiebesparing en zonnepanelen, en de commissie voor schrijnende gevallen, voor het opkopen van huizen.

De NAM heeft tot nu toe in Groningen 61 huizen opgekocht. Twaalf daarvan zijn gesloopt, één is doorverkocht. In dertig gevallen werd een huis aangekocht dat behalve met aardbevingsschade ook met andere problemen kampte, zoals achterstallig onderhoud.

Versterking

Aan veiligheid en preventieve versterking is in Groningen tot nu toe 316,7 miljoen besteed. De leefbaarheid in de provincie kwam er met slechts 10 miljoen euro aanzienlijk kariger af. Aan uitgaven voor de verbetering van de economie in het aardbevingsgebied werd 39 miljoen euro besteed, terwijl de stad Groningen ook nog 10 miljoen kreeg.

De provincie Groningen heeft tot nu toe 32,5 miljoen uitgegeven als onderdeel van programma’s voor de leefbaarheid en economisch perspectief in het gasgebied.

De organisatie van Alders is het laatste jaar fors uitgebreid en telt inmiddels 158 medewerkers, verdeeld over Groningen en Den Haag. Alders heeft een budget van 96 miljoen euro. Dat bedrag is onderdeel van de 430 miljoen euro die bij de Voorjaarsnota 2016 is uitgetrokken voor het Meerjarenprogramma van Alders, dat loopt tot en met 2024.

Woningmarkt

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de woningmarkt in de elf aardbevingsgemeenten het nog steeds moeilijk heeft. Sinds de beving in Huizinge in 2012 daalden de prijzen in deze gemeenten met 0,2 procent, terwijl de prijzen in vergelijkbare gemeenten zonder aardbevingen met 2,6 procent omhoog gingen. Huizen in het risicogebied staan ook aanzienlijk langer te koop dan elders.

De Groninger hoogleraar George de Kam heeft kritiek op de CBS-cijfers. Volgens hem gooit het CBS de risicogemeenten op een hoop, terwijl er grote verschillen zijn in de impact van de aardbevingen. Berekeningen van De Kam toonden begin dit jaar een veel groter negatief prijseffect aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.