Miljoen voor bruggenplan Pekela

Pekela heeft een masterplan bruggen geschreven dat erin moet resulteren dat binnen vijf jaar alle 43 bruggen in goede staat zijn. Er wordt ruim een miljoen euro voor uitgetrokken.

Voor dat geld moeten overigens niet alleen de waterwerken worden opgeknapt, ook moet over een lengte van 7 kilometer de walbeschoeiing worden vervangen.

Uitkomst

Pekela heeft ongeveer 25 kilometer beschoeiing, vanaf de Turfweg in Oude Pekela tot en met Boven Pekela. ,,30 procent blijkt versleten”, zegt wethouder Jaap van Mannekes van Samen voor Pekela. Het is de uitkomst van een inventarisatie van de bruggen en de walbeschoeiing in de gemeente.

Directe aanleiding voor de inventarisatie waren de problemen met de Britanniaklap in Oude Pekela. Tijdens een inspectie in februari kwam een aantal gebreken aan het licht. De brug werd er direct uitgehaald en moet worden gerepareerd. Deze klus kost 240.000 euro. De raad van Pekela wordt binnenkort gevraagd akkoord te gaan met deze opknapbeurt.

Veiligheid niet in het geding

De andere 42 bruggen hoeven niet acuut te worden vervangen. Ze kunnen gewoon dienst blijven doen. ,,De veiligheid is niet in het geding”, zegt Van Mannekes. ,,Bij de ene brug moet een onderdeel worden vervangen, bij een andere is een verfbeurt voldoende. Maar al met al gaat het toch om een fors bedrag.”

Burgemeester en wethouders van Pekela hebben niet overwogen een aantal van de bruggen voorgoed te verwijderen. Immers, dat zou onderhoud schelen, dus geld in de toekomst. ,,Pekela heeft een prachtig aangezicht, mede door de beeldbepalende bruggen”, zegt burgemeester Jaap Kuin. ,,Dat gaan we geen geweld aan doen. Bruggen horen bij Pekela. Het is nu een last, maar als we over vijf jaar alle bruggen hebben opgeknapt kunnen we weer jaren en jaren vooruit.”

Iedere wijk een brug

Pekela telde ooit honderden bruggen. Dat was in de periode voor de herinrichting in de jaren zeventig. ,,Iedere wijk had een brug”, weet wethouder Hennie Hemmes (SP). ,,Veel bruggen zijn de vorige eeuw al weggehaald.”

Het bedrag dat nodig is om de bruggen en beschoeiing op te knappen, moet Pekela zelf op tafel leggen. Er is nog onderzoek gedaan of er een Europees fonds is voor dit soort grote klussen, maar dat is er niet. Op 11 oktober krijgen de Pekelder raadsleden een uitgebreide presentatie en toelichting wat betreft de kwaliteit van de bruggen. Op 8 november komt het plan aan de orde tijdens de begrotingsvergadering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.