De ontwikkeling van een Groningse sneltest voor Covid-19 zet een forse stap dankzij samenwerking tussen een Groningse en Amerikaanse investeerder. De test biedt mogelijkheden op plekken waar veel mensen samenkomen.

Het Groninger ViroTact ontwikkelde op basis van technologie van zusterbedrijf Detact Diagnostics een sneltest, CoviTact genaamd. Deze test wijst binnen twee minuten uit of iemand positief dan wel negatief test op Covid-19. De sneltest heeft inmiddels de interesse gewekt van Engelse en Amerikaanse overheden en ook die van grote spelers in de diagnostische industrie.

Miljoeneninvestering

Na een vroege investering van het Groningse Carduso Capital maakt de recente investering van het Amerikaanse Pacific6 Enterprises het voor ViroTact mogelijk om zijn Covid-19 sneltest tot een eindproduct te brengen. Het Amerikaanse Pacific6 Enterprises van de broers John en Mario Molina dat verantwoordelijk is voor deze miljoeneninvestering brengt ook de nodige know-how mee in de medische en diagnostische markt.

De Engelse klinische studie is reeds gestart. In januari starten in zowel de VS als Nederland vergelijkbare klinische studies naar de sneltest. ,,Die is vooral gericht op de werking van de test en regelgeving’’, zegt CFO Wouter van Gammeren van ViroTact. Het geld van Pacific6 biedt de Groningers daarnaast mogelijkheden om andere diagnostische applicaties te ontwikkelen in de toekomst.

Wanneer dat is, vindt Van Gammeren lastig in te schatten. ,,Je wilt geen valse hoop wekken, maar we verwachten dat CoviTact midden februari 2021 beschikbaar is.’’

Detact Diagnostics werd in 2014 opgericht door de Groningse vader en zoon Gazendam. Het bedrijf ontwikkelt technologie die bacteriën vaststelt in producten voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en de medische sector. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) stapte in een vroeg stadium in Detact.

Gaat het licht branden, dan is er sprake van een positieve test

De sneltest in combinatie met de handheld meter kan vooral helpen op plekken waar veel mensen bij elkaar komen: Schiphol, voetbalstadions, concerten. De meter heeft het formaat van een iPad.

Afgenomen speeksel wordt in een afgesloten cup in de meter geplaatst. Simpel gezegd reageren infraroodlichten in het apparaat op virale enzymen in het speeksel. Gaat het licht branden, dan is er sprake van een positieve test. ,,Vanaf het moment dat je speeksel afneemt tot de uitslag ben je maximaal twee minuten bezig. Op deze manier is het mogelijk om in korte tijd heel veel mensen te testen’’, aldus Van Gammeren.

De ontwikkeling van een Groningse sneltest voor Covid-19 zet een forse stap dankzij samenwerking tussen een Groningse en Amerikaanse investeerder. De test biedt mogelijkheden op plekken waar veel mensen samenkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus